15.04.2014

Liikenneturva opasti lapsiperheitä kypärän käyttöön Ruoholahden kauppakeskuksessa huhtikuisena lauantaina. Kypärän käyttö lähtee omaan päähän ja makuun sopivan kypärän valinnasta. Myös hihnat tulee säätää niin, että kypärä pysyy napakasti paikoillaan. Hupipuisto Snadistadissa järjestetyssä tapahtumassa lapset ja vanhemmat pääsivät kertaamaan kypärän käytön ohella myös liikenteessä tarpeellisia väistämissääntöjä.

Kypärävalikoima täynnä herkullisia värejä

Lapsen kypärä keikkuu usein päälaella, varsinkin jos alle on pitänyt pukea lämmittävä päähine. Se on silloin auttamattomasti liian pieni. Vanhempienkin kypärissä voi olla parantamisen varaa: joko kypärä on ollut liian pitkään käytössä tai se ei alkuaankaan ole ollut käyttäjän päähän sopiva.

Koska etenkin lasten kypärät ovat kovalla kulutuksella, kannattaa tarkistaa kypärän sisäpuolelta, että iskua vaimentavan materiaalin pinta on ehjä ja virheetön. Kolhiintunut kypärä on vaihdettava uutta. Kypärän materiaalia haurastuttaa myös aika: aikuisillakin noin seitsemän vuoden käytön jälkeen kypärä on syytä vaihtaa uudempaan.

Uutta kypärää hankittaessa kannattaa suosia pannan avulla säädettäviä malleja, jotta niitä voidaan käyttää sekä päähineen kanssa että ilman. Niiden joukosta on myös helpompi löytää omaan päähän sopiva malli. Uudenmallisten solkien ja hihnojen helppokäyttöisyys auttaa säätämistä.

Ulkonäkö on myös tärkeä asia. Yleensä käyttäjälleen sopiva kypärä myös näyttää hyvältä. Niin lapset kuin aikuisetkin ihastelivat Ruoholahdessa esillä olleiden kypärien herkullisia värejä ja kuvioita.

Hupipuisto Snadistadin kävijät pääsivät kertaamaan pyöräilyä koskevia sääntöjä kilpailun avulla. Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin lahjakortti, jolla voittaja sai lunastaa itselleen upouuden pyöräilykypärän.

Kirjoittaja: Varpu Tavaststjerna