21.05.2014

Pyöräilyviikkoa vietettiin toukokuun puolivälissä 12. kertaa Jyväskylässä. Viikon ohjelmaan sisältyi peräti 47 pyöräilytapahtumaa: www.pyorailyviikko.fi.

Pyöräilyviikko avattiin aurinkoisessa säässä, mikä houkutteli kävelykadulle paljon yleisöä – niin aktiivipyöräilijöitä kuin vasta pyöräilyä harkitsevia - kuulemaan pyöräilyasiaa, huollattamaan polkupyöräänsä ja tutustumaan erilaisiin polkupyöriin ja niiden varusteisiin. Tapahtuman päätähti ja pyöräilyviikon suojelija Jukka Poika veti konsertillaan kadun täyteen kuulijoita.
 

Tapahtumalavalla Jukka Poika ja pyöräilyviikon organisaattori Teemu Tenhunen Jyväskylän Pyöräilyseurasta.

Liikenneturvan osastolla Kävelykadulla oli tarjolla ennakoivan ajamisen vinkkejä pyöräilijöille. Jokainen sai pohtia itse, mitkä ennakoinnin periaatteet lisäisivät parhaiten oman pyöräilyn turvallisuutta. Tarkkaavaisuus, omista aikeista kertominen ja muiden huomiointi koettiin erityisen tärkeiksi vilkkailla pyöräteillä. Ennakoinniksi kutsutaan kuljettajan kykyä tunnistaa ja välttää omaan ajamiseensa liittyviä riskejä.


Vinkkejä ennakoivan ajamiseen pyörällä kertomassa aluepäällikkö Leena Piippa Liikenneturvasta.

Lauantaina 10.5. ajettiin Pyöräparaati halki Jyväskylän keskustan katujen. Paraatiin osallistui noin 500 pyöräilijää hyvinkin erilaisilla pyöräillä ja yhdistelmillä.

Tässä pyöräparaatiin lähtijöitä, etualalla näkyvä Fillaripianisti kiersi pyöräilyviikon aikana soittamassa eri puolilla kaupunkia, mm. vanhusten palvelutalojen pihoilla ja kävelykadulla.

Pyörällä töihin -päivänä palkittiin työmatkapyöräilijöitä Jyväskylän satamassa lämpimällä aamupuurolla ja aamukahvilla. Aamupalalle poikkesi toista sataa työmatkapyöräilijää. Aamupalan ohella pyöräilijöille tarjottiin huoltoa polkupyörään, polkupyörän turvamerkintöjä sekä pieniä palkintoja kypärää käyttäville pyöräilijöille.

Liikenneturva ja Poliisi jalkautuivat opastamaan pyöräilijöitä Jyväskylän Kauppakadulla.

Jyväskylän ensimmäisiä pyöräilykaistoja ja pyörätaskuja on maalattu katuun Kauppakadulle. Paikka on haasteellinen pyöräilijöille, sillä keskustan suuntaan ajettaessa pyörätie loppuu ja pyöräilijän olisi siirryttävä ajamaan ajoradalle. Katuun maalattujen punertavien pyöräkaistojen avulla pyöräilijöitä opastetaan ajamaan oikeassa paikassa. Jyväskylän keskustassa on paljon jalkakäytäviä, joilla pyöräily ei ole aikuisille sallittu. Kevyen liikenteen säännöt voi kerrata sääntöanimaatioista tai Jalan ja pyörällä -oppaasta.

 

Pyörällä kouluun päivänä Janakan koulun 3- ja 4-luokkalaiset saivat tuhdin annoksen pyörätietoutta ja harjoittelua. Poliisin opastuksella käytiin läpi liikennesääntöjä ja harjoiteltiin turvallista ajamista koulun lähiympäristössä. Autoliiton taitoajoradalla testattiin pyörän hallintataitoja ja keskittymistä.  Pyöräilyseura opasti oman pyörän huoltamista ja huolsi myös pyörät ajokuntoon. Liikenneturva tarkasti kypärän oikean kiinnityksen ja kiristi kypärät kuntoon ennen ajoharjoittelua. Kypärä suojaa parhaiten, kun se istuu hyvin päässä, peittää myös otsan, eikä remmi luista. Kypärän oikean kiinnityksen voi tarkistaa Liikenneturvan kypäräanimaation avulla.

Ajoharjoittelu vaatii keskittymistä. Pyöräilijän suoritusta tarkkailemassa Autoliitto Tikkakosken Erkki Savolainen ja Liikenneturvan Leena Piippa.

Yhteistyö on voimaa tapahtumien järjestämisessä – ringissä mukana Autoliitto, JYPS, Poliisi ja Liikenneturva.

Kirjoittaja: Leena Piippa, valokuvat: Tomi Rossi