08.10.2014

Heijastimelle oli kysyntää Liikenneturvan Hyvä Ikä -messuosastolla Tampereella 25.−26.9.2014. Heijastimen sai lahjaksi jokainen osastolla vieraillut liikkumiskyselyymme vastannut. Riittävä määrä messuesittelijöitä takasi, että pääsimme myös jututtamaan ihmisiä lähemmin.

Liikennelääkäri Sirkka Goebeler täydensi miehitystämme kumpanakin messupäivänä klo 12−14. Hän vastasi osastolla vierailevien kysymyksiin sairauksien ja lääkkeiden vaikutuksista ajokykyyn ja turvallisuuteen. Monia kysyjiä tuntuivat mietityttävän erityisesti ajokortin uusimiseen liittyvän lääkärintarkastuksen koukerot. LT Sirkka Goebeler toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkärinä sekä Pirkanmaan liikennevahinkojen tutkijalautakunnan jäsenenä.

”Mitäs miun morsian tietää?”

Oikea tieto oikealle kohderyhmälle

Hyvä Ikä -messujen perinteistä kävijäkuntaa ovat ikäihmiset, lähihoitajiksi opiskelevat, järjestöaktiivit sekä iäkkäiden parissa työskentelevät ammatti-ihmiset ja toimittajat. Messuesittelijän on kyettävä erottamaan nämä ryhmät ja tarjottava oikeaa asiaa oikealle ryhmälle.

Näillä messuilla iäkkäiden kanssa keskusteltiin liikkumistavoista ja turvalaitteiden käytöstä. Järjestöaktiiveille esiteltiin Liikenneturvan koulutustuotteita. Opiskelijoille ja ammattilaisille jaettiin tietoa sairauksien ja lääkkeiden vaikutuksista iäkkäiden liikenneturvallisuuteen. Tästä aiheesta Liikenneturva oli myös lähettänyt tiedotteen.

Messutyön hienous on se, että messuilla tapaa aina monenlaisia hienoja ihmisiä. Eräs heistä lähestyi Satu-Sofia Rantalaa, hiljattain Liikenneturvassa aloittanutta suunnittelijaa, kysyen ”Mitäs miun morsian tietää?”. Kohta hurmuri jo osoitti osastomme seinälle ripustettua kuvaa sanoen: ”Tuohonhan on kiteytetty koko asia! Tuon kaavion avulla selitän tämän asian Lionsklubin leijonaveljillekin.” Kun hän sen jälkeen syventyi kopioimaan kaavion teksteineen seinältä paperille, tunsimme, ettemme olleet tehneet turhaa työtä.

"Tuohonhan on kiteytetty koko asia! Tuon kaavion avulla selitän tämän asian Lionsklubin leijonaveljillekin”, huudahti eräs messuosastovieras.

Messuosaston toteutuksen suunnittelusta vastasi Liikenneturvan graafikko Kaisa Tanskanen.

Sisällön suunnittelu ja messumiehitys: Matti Joki, Kauko Heikkilä, Maire Kauhanen, Leena Piippa, Satu-Sofia Rantala, Hannu Riikonen ja Aulikki Schrey.

Kirjoittaja: Aulikki Schrey