12.11.2014

Eteläisen Suomen liikenneturvallisuustyöryhmät olivat pääosassa Näin meillä -seminaarissa 16. syyskuuta Helsingissä. Paikalla oli edustajia 17 kunnan työryhmistä, virkamiehiä alueen Ely-keskuksista, poliisilaitoksista ja pelastuslaitoksista. Mukana oli myös kunnallisia päättäjiä ja paikallisen liikenneturvallisuustyön parissa työskenteleviä konsultteja. Osanottajia oli kaikkiaan yli 70.

Työkaluja arjen liikenneturvallisuustyöhön

Liikenneturvallisuustyöryhmien jokapäiväistä työtä valotettiin seminaarissa monelta eri puolelta. Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvaisen puheenvuoro avasi seminaarin. Päivän yllätysvieraaana kuultiin eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokista.

Liikenneneuvos Kimmo Kiiski toi liikenne- ja viestintäministeriön terveiset. Seminaariväki pääsi heti aamutuimaan pohtimaan mielenkiintoisia kysymyksiä, joita tieliikennelain kokonaisuudistuksen yhteydessä on ilmennyt. Tuoreimmat tiedot suomalaisten liikennekäyttäytymisestä kertoi suunnittelija Leena Pöysti Liikenneturvasta.

Suunnittelija Leena Pöysti päivitti myös tiedot suomalaisten sääntötuntemuksesta. Selvityksen mukaan 5 % autoiljoista ei tietänyt kärkikolmion merkitystä. Ei-autoilijoista osuus oli 30 %.

Liikenneturvallisuuden eteen tehtävä työ kunnissa on luonteeltaan pitkäjänteistä. "Pelkkä suunnitelma ja liikenneturvallisuustyöryhmän perustaminen ei riitä; työn ylläpitäminen vaatii koko ajan työtä", Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä muistutti. Kuntien perinteinen liikenneturvallisuustyö onkin viime vuosina saanut rinnalleeen esimerkiksi liikkumisen ohjausta. Hyvinkään Askel-toimintaa selvitti liikennesuunnittelija Tapio Kinnunen. 

Liikenneturvallisuustyöhön kiinteästi kuuluva elinikäinen liikennekasvatus koskettaa myös muun muassa kouluja, päiväkoteja, neuvoloita ja terveyskeskuksia. Lastentarhanopettaja Maritta Pylväläinen esitteli Nurmijärven varhaiskasvatuksen suunnitelmaa, johon kuului myös päivän musikaalinen osuus Kissa Kettusen muodossaKouluterveydenhoitaja Eija Kulkki osoitti, miten monin tavoin terveydenhoitaja voi omassa työssään olla myös liikennekasvattaja. 

Opettajien tekemän työn lisäksi myös vanhempainyhdistykset ovat tehokas toimija koulujen turvallisuustyössä. Turengin koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Petra Pulkkinen esitteli Pyörillä parhain päin -tapahtuman. Pyöräilyn lisäksi myös kävelyturvallisuus oli esillä päivän puheenaiheissa, kun koordinaattori Iiris Salomaa Lahdesta kertoi kaatumisista ja niiden ehkäisemisestä.Ylikomisario Matti Koski pohti esityksessään, kuuluuko liikenteen turvallisuus sisäisen turvallisuuden ohjelmaan.

Poliisi, pelastuslaitos ja yhdistykset rikastuttavat monen kunnallisen liikenneturvallisuustyöryhmän työtä. Poliisi on mukana myös paikallisen sisäisen turvallisuuden suunnittelussa. "Kuuluuko liikenteen turvallisuus sisäisen turvallisuuden ohjelmaan?", ylikomisario Matti Koski pohti esityksessään.
Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen turvallisuuskouluttaja Jalmari Kotiranta kertoi Vantaan 8.-luokkaisille suunnatusta valistuskiertueesta, johon osallistuvat vuosittain pelastuslaitoksen lisäksi poliisi, nuorisopalvelut ja Liikenneturva. Autoliiton Keski-Uudenmaan osaston puheenjohtaja Jukka Joutsjoki toimii Järvenpään kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmässä. Joutsjoki kertoi järjestön mahdollisuuksista tehdä turvallisuustyötä.

Kirjoittaja: Varpu Tavaststjerna