18.11.2014

Ylitorniolla yhteisö pyrkii helpottamaan nuorison kasvukipuja ja olemaan läsnä. Kunnassa on jo pitkään tehty tasaiseen tahtiin monimuotoista liikenneturvallisuustyötä. Viime aikoina puheissa ja onnettomuusuutisissa ovat toistuneet mopoautoilijat ja mopoilijat. Eri toimijat eivät sulkeneet silmiään ja korviaan asialta, haaste ongelmista päätettiin ottaa vastaan. Marraskuisen perjantai-illan huuman yhteyteen koottiin nuorisotapahtuma, joka huipentui mopoauton tiputtamiseen nosturin nokasta kuuden metrin korkeudesta maahan.

Turvavyö yhä tärkeä valistuskohde

Nuorisotapahtuma aloitettiin nuorisotalolta, joka on kylän nuorten tuttu ja turvallinen tapaamispaikka myös viikonloppuisin. Liikenneturva ja poliisi haastoivat nuoria pohtimaan syitä turvavöiden käyttämättömyydelle. Vaikka valtaosa suomalaisista käyttää turvavyötä, ilman vyötä ajavat useimmiten 15–24-vuotiaat miehet.

Turvavöiden suojaavaa vaikutusta käytiin läpi tutustumalla fysiikan lakeihin käytännössä. Nämä lait näyttävät olevaan varsin jäykkiä muuttumaan koska ne ovat olleet voimassa jo vuosisatoja. Pelikonsolin avulla kokeiltiin tarkkaamattomuuden vaikutusta pelaamiseen. Pelikonsolilla pelaavan tekstiviestit pelin aikana toiseen puhelimeen veivät aikaa ja huomiota pelistä. Viestit olivat kaiken lisäksi kovin epäselviä. Samalla pohdittiin sitä miten vastaava tarkkaamattomuus vaikuttaa liikenteessä.

Itse koettu ja tunnettu vaikuttaa

Illan pimetessä Ylitornion väki alkoi kerääntymään torin ympärille. Keskellä toria roikkui nosturin nokassa palolaitoksen valoheittimien loisteessa kuudessa metrissä mopoauto keula kohti maata. Mitä tapahtuu kun mopoauto putoaa kuuden metrin korkeudelta maahan?

Pakkaskelissä täyskuun aikaan torin ympärille kokoontui arviolta kolmesataa silmäparia seuraamaan tiputusta. Auton jymähdettyä maahaan voitiin todeta, että aiemmin esillä olleet fysiikan voimat kohtelivat kaltoin mopoautoa.

Ilman lukuisia taustayhteisöjä ja henkilöitä ei nuorisotapahtumia saataisi aikaan eikä ilman paikallisia toimijoita olisi pitkäjänteistä liikenneturvallisuustyötä. Tapahtumallisuus ja itse kokeminen ovat tärkeitä keinoja edistää liikenneturvallisuutta. Pieni viihteellisyyskään ei ole pahitteeksi, sillä se sai Ylitorniossakin runsaasti ihmisiä liikkeelle pakkasiltaan.

Tutustu nopeuden merkitykseen törmäystilanteessa.


 

Kirjoittaja: Petri Niska