10.07.2014

Jokainen meistä on saanut harrastaa pesäpalloa ainakin koulussa. Osalle meistä se on myös rakas harrastus, tai jopa ammatti. Pesäpallolla onkin Varsinais-Suomessa jo 90 vuotta pitkät perinteet, eikä itse lajikaan ole paljon tätä vanhempi. Lauri ”Tahko” Pihkala kehitti pesäpallon - Suomen kansallispelin 1910-luvulla, jolloin se on oikeastaan kehittynyt nykymuotoonsa. Pihkala nimettiin liikunnan kunniatohtoriksi vuonna 1969 ja hän ehti nähdä lajin nousun ja merkityksen ennen kuolemaansa vuonna 1981.

Kesä-Heinäkuussa 2014 Pihkalan kehittämä laji toimi kokoavana tekijänä Varsinais-Suomessa, kun Varsinais-Suomen Pesis, Loimaan palloilijoiden junioripesis ja Pöytyän Urheilijat järjestivät valtakunnallisen D-nuorten suurleirin Loimaalla.

Tapahtuman avasivat Pöytyän kunnan kehitysjohtaja Markku Kaurila, sekä Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala. Loimaan tapahtuman kokoinen leiri vaatii myös runsaasti ponnisteluja pesäpallojärjestöiltä, sekä harrastajilta ja talkooväeltä. Kuva: Heli Pennanen / Varsinais-Suomen Pesis

Paikalle saapui noin 1600 nuorta huoltajineen. Osanottajia saapui ympäri Suomea ja Liikenneturvan toimintapisteellä kuultiinkin monia erilaisia murteita idästä, lännestä ja pohjoisestakin. Nelipäiväisen leirin ohjelmassa oli harjoituksia, pelejä, yhdessäoloa ja nuorten kovasti odottama leiridisco. Diginatiivien nykynuorten kotiin jätetyt vanhemmat saivat seurata leirin kuulumisia mm. Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa #suurleiri -hashtagilla.

”Leirit ovat merkittäviä tapahtumia sekä leirejä järjestäville seuroille ja maakunnille että paikkakunnan elinkeinoelämälle. Leirejä järjestetään vuorovuosina eri alueilla, jotta lajin toimintaedellytykset paranevat tasaisesti joka puolella Suomea. Leireillä jokainen lapsi ja nuori on tasavertaisessa asemassa. Päätavoitteemme on aktivoida positiivisia mielikuvia liikunnasta, jotta siitä syntyisi pysyvä elämäntapa ja hyvinvoinnin lähde. Pesäpallo on monipuolisena urheilumuotona kuin tehty liikunnan innostajaksi", Heli Pennanen Varsinais-Suomen Pesiksestä kertoo.

Liikenneturva toi avajaispäivänä paikalle turvavöiden tärkeydestä muistuttavan pituusakselinsa ympäri pyörivän auton, jossa arvion mukaan saatiin pyöritettyä useampi sata nuorta. Tulevat pelit eivät kuulemma juurikaan jännittäneet, tai sitä ei ainakaan suostuttu kysyjälle myöntämään.

Nuorten pelimatkat sujuvat useimmiten vanhempien kyydillä tai bussilla. Turvavöitä on nykyään käytettävä molemmissa näistä ja siitä muistuttaminen on aina ajankohtaista. Arviolta noin joka kymmenes nuori myös kiinnitti turvavyön väärin, tai jätti sen kiristämättä. Hekin saivat osaavaa ja ystävällistä opastusta Hälsa & Trafikin Kalle Halmeelta ja Liikenneturvan kouluttaja Elias Ruutilta.
”Pitkien jonojen takia ei nuorten kanssa päässyt juttelemaa pitkään, mutta auton palatessa pyörilleen tiedustelimme nuorilta jäikö heille kysyttävää. Turvavyön hyöty tuli ilmeisesti havainnollistettua, kun kysymyksiä ei juuri sadellut”, Ruutti totesi.

Myös ohjaajat ja valmentajat ovat kodin ja koulun liikennekasvatusta tukevia lasten ja nuorten oheiskasvattajia. Ohjaajat näyttävät omalla käytöksellään ja asenteellaan esimerkkiä siitä, kuinka liikenteessä tulee käyttäytyä ja mitä turvavyön, heijastimen tai pyöräilykypärän kaltaisia turvavälineitä käytetään.

Pyörähdysauto kiinnosti nuoria. Moni myönsikin käyneensä autossa useampaan kertaan.

Avajaispäivän jälkeisessä illan ykkösen pääottelussa kohtasivat Loimaan palloilijat ja Puijon Pesis Kuopiosta. Vieraskorea Puijon Pesis kärsi 2-1 tappion Loimaan kotiyleisön edessä tiukan kotiutuskisan jälkeen. Nuorten omat koitokset olivat vuorossa vasta avajaispäivän jälkeen.

”Kaikkiaan 106 joukkuetta oli mukana rakentamassa ikimuistoista, tuhansien tarinoiden leiriviikkoa. Mestaruudet matkasivat Etelä-Pohjanmaalle Alajärven Ankkureiden tyttöjoukkueen ja Seinäjoen Maila-Jussien poikajoukkueen voitonjuhlissa. Leirin teema "Tunteita ja Juoksuja" toteutui täydellisesti. Eläytymistä, heittäytymistä, onnistumisia ja myös tappioiden katkeraa kalkkia oli tarjolla koko viikon ajan”, Pennanen kuvaili leriviikkoa.

Mukavan yhdessä tekemisen taustalla on myös pidempiaikaisia tavoitteita. Liikennekasvatuksen näkökulmasta D-juniorien (13-14v) nuoret ovat vasta tulossa ikään, joka näkyy tilastollisesti yliedustettuna onnettomuustilastoissa. Valitettavana piikkinä 15-24 –vuotiaiden nuorten onnettomuustilastoissa näkyy lämpimät kesäviikonloput, jolloin auton ratissa ja sen kyydissä kohelletaan kaveriporukalla ylinopeutta ilman turvavöitä. Kun samaan ikään sattuu vielä yleensä ensimmäiset alkoholikokeilut, onnettomuusalttius kasvaa entisestään. Kun leiriläiset ovat reippaissa lomatunnelmissa, on sekä terveellisten elämäntapojen, että liikennekasvatuksen viestiä helppoa viedä eteenpäin.

Liikenneturva kiittää järjestelyorganisaatiota mahdollisuudesta saada olla mukana nuorten vapaa-ajanvietossa näin merkitsevällä tavalla. Varsinais-Suomen Pesis on saanut leirin jälkeen runsaasti positiivista palautetta, myös Liikenneturvan tehtäväpisteen tiimoilta.
”Järjestelyorganisaatio ja kaikki yhteistyökumppanit ansaitsevat suuren kiitoksen. Jokainen vapaaehtoinen toi oman panoksensa leirin käyttöön ja mahdollisti omalta osaltaan toimivan kokonaisuuden. vaikka päivät välillä venyivät yömyöhään, kärsivällisyyttä riitti ihailtavalla tavalla”, Pennanen kehui.

Löydät muistilistan harrastusmatkojen turvallisuuden parantamisesta turvallisesti harrastuksiin -esitteestä.

Suurleirin nettisivut: www.suurleiri.fi

Katso video pyörähdysauton toiminnasta tai lue lisää turvavyön käytöstä.

 

Kirjoittaja: Tapio Heiskanen