20.11.2014

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettiin 5. – 7.11.2014 kansainväliset turvallisuusalan ammattimessut, nimikkeellä EuroSafety. Messuihin tutustui yli 8000 alan ammattilaista. Turvallisuus- ja työhyvinvointialan suurtapahtumassa oli mukana 212 näytteilleasettajaa ja yksi niistä oli Liikenneturva.
Osastolla halusimme herätellä kävijöitä miettimään, miten heidän omalla työpaikallaan liikenneturvallisuus on otettu huomioon. Jotta pohdinta olisi ollut helpompaa, oli osastollemme järjestetty sähköinen kysely aiheesta.  kyselyn lisäksi iso osa messutyötä on kuuntelu ja keskustelu. Monet ongelmat ja ratkaisut työliikenteen turvallisuuteen tulivat monipuolisesti esiin päivien aikana.

Viisi minuuttia ja messuovet avautuvat yleisölle. Kouluttaja Mari Matikainen sekä Matti ja Marko valmiina palvelemaan messukävijöitä.

 

Yli puolet työpaikoista ryhtynyt toimiin
Turvallisuusalan ammattilaisista koostuneiden vastaajien kyselytuloksista sai paremman kuvan liikenneturvallisuuden roolista osana työturvallisuutta.
Noin puolella (57%) vastaajien työpaikoista oli tehty parannuksia työpaikan pihassa tai lähiympäristössä. Vastaajista noin neljännes (23%) ilmoitti, että työpaikalla oli annettu koulutusta liikenneturvallisuudesta ja noin viidennes (21%) kertoi työpaikkansa antaneen turvallisuusvälineitä (heijastimia, liivejä jne.) työntekijöille. Olipa vastaajissa mukana myös muutama sellainen, joka kertoi, että työpaikka ei ollut huomioinut työntekijöidensä liikenneturvallisuutta mitenkään!

Törmäysnopeudet ja turvavyö

Kyselyn ja yleisen keskustelun lomassa oli myös mahdollista selvittää, mikä on oma törmäysmassa 50 km/h tapahtuvassa ”seinätörmäyksessä”. Useat vaakalle nousseet arvelivat törmäysmassansa olevan nelin- / viisin kertainen omaan painoonsa nähden. Ihmetystä riitti, kun vaa’alle noustuaan huomasikin, että törmäysmassa on 40 kertainen omaan massaan nähden! Kolmen päivän aikana jaoimme liikenneturvallisuustietoutta lähes kaikille liikkumismuodoille, niin jalankulkijoille ja pyöräilijöille kuin autoilijoillekin. Taisipa joku saada tietoa moottorikelkkailustakin, vaikka näin eteläisessä ja lumettomassa osassa maatamme olemmekin.
Vaikka messut järjestettiinkin Tampereella, oli järjestelyissä ja osastolla mukana Liikenneturvalaisia niin Tampereelta, Jyväskylästä, Mäntästä kuin Helsingistäkin. Juuri tuon aktiivisen ja asiantuntevan joukon ansiosta saimme osaltamme aikaan onnistuneet messut!

Kiitos kaikille järjestelyissä mukana olleille ja erityiskiitos osastollamme käyneille messuvieraille!
 

Kirjoittaja: Marko Nieminen