17.10.2014

Liikenneturva ja Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf järjestivät vajaan viikon mittaisen turvavyökiertueen Lapissa. Pääosassa kiertueviikolla oli pyörähtävä auto, jonka avulla havainnollistettiin turvavöiden suojaavaa vaikutusta. Uusina kohteina tänä vuonna olivat Lapin kaivokset. Kiertueella käytiin Agnico Eaglen Kittilän kultakaivoksella ja FQM Kevitsa Miningin Sodankylän kaivoksella.


Kolmesataa kaivosmiestä kokeili pyörähdysautoa.

Sodankylän Kevitsassa sijaitseva FQM Kevitsa Miningin kaivoksella pyörähtävän auton demonstraatio oli osa laajempaa turvallisuuspäivää. Päivän aikana kaivoksessa työskenteleville tarjottiin monelta eri puolelta turvallisuuteen liittyvää asiaa. Kaivoksen portilla jokainen sisälle tuleva joutuu puhaltamaan alkometriin. Kaivosalueen sisällä on ehdoton nollatoleranssi alkoholin suhteen. Tapahtumapäivänä jaettiin portilla kaikille sisään tuleville heijastin ja esite turvallisuuspäivän tarjonnasta. Päivän markkinointi hoidettiin esimerkillisesti. Työpaikoilla on merkittävä rooli liikenneturvallisuudelle ja toisaalta turvallinen työliikenne on keskeinen osa työturvallisuutta. Yksi Liikenneturvan tehtävistä on tarjota malleja ja kannustusta liikenneturvallisuuden edistämiseen työpaikoilla.


Liikenneturvan Pentti Tervo esittelee törmäyspainovaakaa.

Valistajille kypärät päähän

Joka työpaikalla on oma turvallisuuskulttuuri. Kaivosolosuhteissa turvallisuus on vahva arvo. Liikenneturvan Pentti Tervo ja  Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf:n Kalle Halme saivatkin heti kaivosalueelle saavuttuaan asianmukaisen henkilökohtaisen suojavarustuksen päälleen. Huomioasu, suojakypärä ja turvakengät kuuluvat itsestäänselvyytenä asiaan alueella työskenteleville, mutta entä turvavyö.

Päivän aikana pyörähtävässä autossa kävi turvavöiden suojaavaa vaikutusta kokemassa ainakin 300 alueella työskentelevää. Kaivoksella työskenteleville on järjestetty mahdollisuus kulkea työmatka linja-autolla, joten kodin ja työpaikan väliselle matkalle ei ole välttämättä oman ajoneuvon käyttötarvetta. Linja-auto kuljetus on suosittu valinta työntekijöiden piirissä. Vuodesta 2006 turvavyöt on pitänyt muistaa myös linja-autoissa.

Oppia ja intoa vastavuoroisesti

Pentin ja Kallen silmiin piirtyi päivän aikana hyvä kuva kaivoksen sisäisestä liikenteestä. Ajonopeudet olivat kurissa, turvavyöt käytössä ja toisten liikkujien huomioiminen oli esimerkillistä. Tällainen käytös on tarpeen koska liikenteessä on tosi suuria kaivosautoja ja seassa kulkee samalla pienempää ajoneuvokalustoa. Päivä päätteeksi Pentille ja Kallelle tarjoutui mahdollisuus kokeilla kaivossimulaattoria sekä he pääsivät mukaan kaivoskuorma-autoon, jolla haettiin 220 tonnia painava kivilasti kaivoksen pohjalta. Miesten silmät paljastivat innostuksen vielä päiviä kaivosvierailun jälkeen.


Kaivoksilla liikennesääntojen merkitys korostuu. Liikenteessä on mukana pieniä, isoja ja valtavia ajoneuvoja.
Kuvat: FQM Kevitsa Mining Oy Kevitsan kaivos

Kirjoittaja: Petri Niska