03.12.2014

Lapsi kokee liikenteen eri tavalla kuin aikuinen

Liikennetilanteet kuormittavat lasta eri tavalla kuin aikuista. Lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita, etäisyyksiä ja esimerkiksi lähestyvän ajoneuvon nopeutta on vasta kehittymässä. Erityisesti risteystilanteet ja tienylitykset ovat hankalia.

Pohjois-Savon Ely-keskuksen ja Liikenneturvan järjestämässä kilpailussa saatiin arvokasta tietoa jokapäiväisen koulumatkan koetusta turvallisuudesta lapsen silmin. Yhteensä 24 itä-suomalaisesta koulusta tuli kaiken kaikkiaan noin 450 piirustusta tai tarinaa – siis satoja aitoja kokemuksia ja ajatuksia koulutien turvallisuudesta.

Opettajat tukivat lasten työstöä keskustelemalla yhdessä oppilaiden kanssa tien ylittämisestä ja siihen liittyvistä haasteista. Paitsi oman luokan kesken, opettajat käyvät kuvia ja kokemuksia tien tai kadun ylityksestä sekä mahdollisia vaaranpaikkoja läpi myös vanhempainilloissa yhdessä lasten vanhempien kanssa.

Suojatiepiirustuskilpailun voittaja Alex Rautio.

Kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvottiin Jopo-polkupyörä ja pyöräilykypärä. Onnetar suosi Mikkelin Otavan koulun neljäsluokkalaista Alex Rautiota. Palkinto luovutettiin Alexille koulupäivän ohessa keskiviikkona 26.11.2014 Mikkelin Otavan koululla. Voitostaan vieläkin ihmeissään oleva Alex tuumasikin: ”Onhan tämä aika ihmeellinen, mutta mukava juttu.”

"Onhan tämä aika ihmeellinen, mutta mukava juttu", tuumasi suojatiepiirustuskilpailun voittanut Alex Rautio.

Huomiotta ei jäänyt myöskään Alexin luokkatoverit sillä Pohjois-Savon ELY-keskus lahjoitti heille heijastinliivit ja polkupyöränvalot kiitokseksi kilpailuun osallistumisesta. Kaikkia Otavan koulusta kilpailuun osallistuneita muistettiin vielä Liikenneturvan heijastimilla.
Kaikkien kilpailuun osallistuneiden koulujen piirustukset löytyvät Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimijan kuvapankista.

Otavan koulun 4 A luokkalaiset ja koulunkäyntiavustaja Riitta Pylkkänen.

Kirjoittaja: Eini Karvonen, kuvat: Kyllikki Komulainen