08.04.2014

Sinä teet suojatien -kampanjan nimi voisi olla myös Minä teen suojatien, sillä kampanja etsii jokaisen omia keinoja parantaa suojatieturvallisuutta. Autoilijana voin keskittyä paremmin liikenteeseen, motoristina voin huolehtia että ajan nopeusrajoitusten mukaan, jalankulkijana voin nostaa katseeni älypuhelimen takaa ja ylittää tien kun saan tietä.

Syyllistämisen sijaan kampanja haluaisi kerrankin kerätä omia tekoja ja lupauksia toimia liikenteessä oikein ja toiset huomioon ottaen.


Kansanedustaja Kalle Jokinen tekee suojatien.

Liikenneturva on kampanjoinut suojatieturvallisuuden teemalla nyt muutaman vuoden aktiivisesti ja se näkyy. Kun suojateiden ongelmat tehdään näkyviksi, on voinut jäädä käsitys, että turvallisuus oli huonontunut. Todellisuudessa turvallisuustilanne on parantunut vaikkapa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voisimme tyytyä hymistelemään kehitystä. Tavoittelemme kokoajan turvallisempaa liikennettä. Liikennettä, jossa kukaan ei kuole tai vakavasti loukkaannu.

Sinä teet suojatien – kampanja avattiin Kampin kauppakeskuksessa keskiviikkona. Avaajana toimi liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Joskus tiedottajaa jännittää. Esimerkiksi silloin, kun on saanut paikalle koko autoalan merkittävimmät vaikuttajat, isoja medioita sekä poliitikkoja. Ja toiminnan ajatuksena on ,että jokainen maalauttaa kasvoillensa suojatien. Juuri niin, jokainen menee istumaan maskeeraajana eteen ja valkoisella värillä kasvoille vedetään 5 valkoista suojatieviivaa. Kuka menee ensimmäisenä?

 

Valistustyö on pohjimmiltaan ihmisten sitouttamista ja motivointia. Startissa moni sitoutui kampanjaan konkreettisesti omilla kasvoillaan. Ele oli hauska, mutta samalla vahva viesti, että haluamme viimeinen nimensä veroiset suojatiet. Kampanja jatkuu nyt radiossa ja verkossa. Miten sinä teet suojatien? Aloitatko jakamalla kampanjavideon? Ilman sinua suojatie on vain maalia asfaltilla.


Kampanja alkoi tapahtumalla Kampissa. Mukana oli autoalaa, poliisi ja mediaa.


Autoliiton Pasi Nieminen tekee suojatien hyvillä mielin.

Kampanjakuvan sai itselleen ja ne sai jakaa facebookissa tai muualla Somessa.

Kirjoittaja: Pasi Anteroinen