03.11.2014

Suomen lapinkoiraseura Lappalaiskoirat ry:n alajaosto Susirajan lappalaiset järjesti koirakavereiden heijastintapahtuman Joensuun keskustassa lokakuun lopulla. Heijastinkulkueeseen mukaan haastettiin kaiken karvaiset ulkoilijat ja koirista kiinnostuneet. Mukana olikin lähes 30 koiraa ja 50 kaveria. Satu Sorsa lapinkoiraseurasta kertoi, että tämän vuoden heijastinkulkue oli lajissaan jo toinen. Näyttävä kulkue herättikin hyvin huomiota ja heijastimia jaettiin kanssa- ja ohikulkijoille reippaasti. 

Joensuun eläinsuojeluyhdistyksestä kulkueeseen osallistuvat Hanna Heimonen sekä koirat beagle-parson -mix Pupu ja labradorinnoutaja Nenu.

"On tärkeää, että ihmiset tajuaisivat laittaa myös lemmikeille heijastimet. Pupulla ja Nenulla on heijastinliivien lisäksi valot kaulassa. Etenkin pyöräilijät tuovat koirien ulkoilutukseen haastetta", Hanna kertoo. "Kulkue oli kiva idea ja porukkaa oli hyvin mukana. Meillä on hauskaa yhdessä."

Heijastin myös lemmikeille

Heijastin auttaa jalankulkijaa ja lemmikkiä erottautumaan. Näin esimerkiksi autoilija näkee hämärässä kulkevan kävelijän ja karvakuonon.  Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta. Tämä laki ei koske lemmikkejä, mutta on kaikkien edun mukaista, että myös lemmikkisi näkyy hämärässä ja pimeässä. Liikenneonnettomuuksissa kuolee Suomessa vuosittain yli 2 000 koiraa ja haastatelluista koiranomistajista 80 prosenttia oli sitä mieltä, että heijastin olisi auttanut vaaratilanteessa.

Lemmikin huomioliivi auttaa näkymään

Hyvälaatuinen heijastava huomioliivi, hihna, panta tai valjas on myös jalankulkijan seurana liikkuvan koiran tai muun lemmikkieläimen turvana hämärän aikaan. Tummakarvaista koiraa voi olla erittäin vaikea havainnoida pimeässä. Pimeästä erottuva koira auttaa myös omistajaansa näkymään.

Tarkistathan, että lemmikkisi heijastimesta löytyvät CE-merkintä ja EN-koodi 13356. Myös heijastinliivistä tulisi löytyä CE-merkintä.

Kirjoittaja: Mari Voutilainen