25.04.2014

Hirven siluetti ilta-auringon hämärässä ja hirvikolarissa romuttunut moottoripyörä houkuttelivat motoristeja pysähtymään Liikenneturvan osastolle.

Osastolla oli esillä myös esimerkkitarina motoristille tapahtuneesta onnettomuudesta:

41 – vuotias moottoripyöräilijä ajoi valtatiellä hirvivaara-alueella 100 km nopeutta, kun tulosuunnasta oikealta lähti hirvi ylittämään tietä. Moottoripyörä törmäsi hirveen vasemman etujalan ja pään kohdalle. Törmäys sattui todennäköisesti moottoripyöräilijän käyttämällä ajokaistalla. Tien pinta oli kuiva. Törmäyksen jälkeen kuljettaja suistui vasemmalle ulos tieltä ja luiskaan noin 80 m päähän törmäyskohdasta. Pyörä jäi valtatien luiskaan n 110 m päähän törmäyskohdasta.  Törmäyksen aikana kypärä irtosi ja sinkoutui tien vastakkaiselle puolelle luiskaan. Hirvi kuoli tien luiskaan.

Jyväskylän Moottoriklubi ry:n organisoimassa näyttelyssä oli esillä uusia ja vanhoja moottoripyöriä, ajovarusteita ja tarvikkeita. Autokoulut, vakuutusyhtiöt, kerhot ja muut tahot esittelivät moottoripyöräilyyn liittyvää toimintaa.

Moottoripyöräkauden alkaessa Liikenneturva halusi omalla osastollaan nostaa esille ennakoinnin. Keskustelua herättivät erityisesti moottoripyöräonnettomuuksien syyt, ajonopeudet, liikenneympäristön riskit ja muut tiellä liikkujat.

Osastolla keskusteltiin myös moottoripyöräilijän varusteista, esille osastolle oli tuotu uusia eri testeissä menestyneitä kypäriä sekä erilaisia vanhoja kolaroituja kypäriä. Näitä tutkittiin yhdessä kävijöiden kanssa ja pohdittiin samalla, mikä oli itselle sopiva ja myös turvallinen kypärä.

Kirjoittaja: Leena Piippa, valokuvat: Tomi Rossi