10.10.2014

Liikenneturva esitteli Heurekan perheviikonlopussa 27. – 28.9. jokaiselle tuttuja välineitä, joilla estetään liikenneonnettomuuksia tai lievennetään onnettomuuksien seurauksia. Päivien aikana sai kokeilla ja tutkia, miten turvalaitteita valmistetaan ja miten ne toimivat turvallisuutemme hyväksi.

Pyörähdysautossa kävijät saivat tuntuman siitä, millaista on olla ylösalaisin olevassa autossa pää alaspäin pelkästään turvavöiden varassa. Siinä tuntee, että vyöt ovat todella turvavyöt. Törmäyspainovaaka taas kertoi, miten suurella voimalla irtonaiset esineet ja ihmiset syöksyvät eteenpäin, jos törmätään 50 kilometrin tuntinopeudella esteeseen.

Taskulampputempulla opittiin heijastimen toimintaperiaate. Vaikeinta on muistaa, että taskulamppu laitetaan heijastimia tarkasteltaessa nenänpäähän, jotta valonsäde palaa katsojan luo. Heijastinkeijun avustuksella sai tunnustella kimaltavia kiteitä, joista prismaheijastin valmistetaan.

Testissä heijastimen teho konkretisoituu taskulampun avulla.

Heijastinkeijun avustuksella sai tunnustella kimaltavia kiteitä, joista prismaheijastin valmistetaan.

Pyöräilykypärän rakenteessa riitti myös ihmettelemistä. Opittiin, että kypärän iskuja vaimentava ominaisuus syntyy pienistä muovirakeista, jotka tiivistetään kypäräksi muotin avulla.Työpajan lopuksi osallistujat kiinnittivät kananmunalle kypärän ja kokeilivat, miten kananmuna selviää pudotuksesta. Ja ehjänähän se säilyi.

Heurekan aivotyöpajassa vietettiin jännittäviä hetkiä. Lääketieteen opiskelijat Elly Oijala ja Kati Mäkelä kertoivat aivoista. Aivojen eri osien tehtävät tulivat tutuiksi, ja aivojen suojaaminen ymmärrettiin hyvin, kun oikeita aivoja muistuttavat hyllyvät hyytelöaivot tuotiin tutkittaviksi. Ne herättivät toki lapsissa ansaittua kunnioitusta, mutta muovisia aivoja oli mukavampi purkaa ja kasata.

Nuori aivotutkija tutkii oikeita aivoja muistuttavia hyllyviä hyytelöaivoja.

Kirjoittaja: Varpu Tavaststjerna