Blogi: Kuinka kouluttaa kouluttajaa?
Tämän vuoden viimeinen uuden REAK-koulutusmateriaalin päivityskoulutus järjestettiin kurssilaisten pyynnöstä Mikkelissä 12.12. Vastaavia koulutuksia on kuluvan vuoden aikana pidetty useita ympäri Suomea.
Tämän vuoden viimeinen uuden REAK-koulutusmateriaalin päivityskoulutus järjestettiin kurssilaisten pyynnöstä Mikkelissä 12.12. Vastaavia koulutuksia on kuluvan vuoden aikana pidetty useita ympäri Suomea.
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettiin 5. – 7.11.2014 kansainväliset turvallisuusalan ammattimessut, nimikkeellä EuroSafety. Messuihin tutustui yli 8000 alan ammattilaista. Turvallisuus- ja työhyvinvointialan suurtapahtumassa oli mukana 212 näytteilleasettajaa ja yksi niistä oli Liikenneturva.
Liikennekäyttäytymistä voi selvittää monin eri tavoin. Koettu, gallupeissa vastattu ja silmin havainnoitu liikennekäyttäytyminen näyttävät erilaisilta. Omissa havainnoissa ilmiöt voivat paisua ylisuuriksi, kun taas kyselyissä omaa käyttäytymistä voidaan kaunistella. Seurantojen tuloksetkaan eivät kerro tyhjentävästi vaikkapa ajon aikaisen kännykän käytön yleisyydestä. Toisaalta kun 7000 havaitun autoilijan joukosta havaitaan kahdeksan prosentin ajavan kännykkä korvalla, kertoo se jo aika paljon itse ilmiöstä.
Liikenneturva tarttui työmatkaliikenteen turvallisuuteen omalla osastollaan syyskuun alussa pidetyillä Turvallisuusmessuilla Jyväskylässä. Liikenneturvan osastolla kävijöitä kannustettiin pohtimaan sitä, mistä löytyvät oman työpäivän riskitekijät. Omaan työmatkaan liittyviä riskejä tunnistettiin aika hyvin – parantamista löytyi niin liikenneympäristöstä, ajan varaamisesta työmatkaan kuin ajamiseen keskittymisestä.
Liikenneturvan hallituksen kokouksen eittämättä tärkeimmät kohdat olivat ensi vuoden toimintasuunnitelma, liikenneturvallisuustilanne, Liikenneturvan paikalliseen työhön tutustuminen ja kannanotto pyöräilykypärästä. Hallituksen jäsenistä kokoukseen osallistui 12 henkilöä.
Koulujen alun aattona järjestetyssä tempauksessa Helsingin kaupungin Lasten liikennekaupungissa muistutettiin suojatieturvallisuuden tärkeydestä lasten ja nuorten turvalliselle liikkumiselle sekä sitouduttiin suojatieturvallisuuteen Sinä teet suojatien -kampanjan merkeissä.
Tilaisuuden avasi Liikenneturvan Anna-Liisa Tarvainen kiittäen monen eri toimijan yhteisponnistusta tärkeän sanoman levittämisessä. Koulujen alku on erinomainen aika miettiä omaa liikennekäyttäytymistä: miten omalla toiminnallaan voi parantaa suojatieturvallisuutta?
Suuri osa liikenneturvallisuustyöstä tapahtuu yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kesken. Tiedon keruu ja jalostaminen tutkituksi ja analysoiduksi tiedoksi on yksi liikenneturvallisuustyön kulmakiviä. Laadukkaan tiedon perusteella voidaan tehdä oikeita ja hyvin perusteltuja päätöksiä ja suunnata resursseja oikeansuuntaisiin liikenneturvallisuustoimenpiteisiin. Muilta mailta oppiminen ja hyvien ja toimivien käytäntöjen jakaminen on ensiarvoisen tärkeää.
Sinä teet suojatien -kampanjan nimi voisi olla myös Minä teen suojatien, sillä kampanja etsii jokaisen omia keinoja parantaa suojatieturvallisuutta. Autoilijana voin keskittyä paremmin liikenteeseen, motoristina voin huolehtia että ajan nopeusrajoitusten mukaan, jalankulkijana voin nostaa katseeni älypuhelimen takaa ja ylittää tien kun saan tietä.
Liikenneturvallisuuden parantamista vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen tehdään lähes jokaisessa Euroopan maassa. Tiedon ja tunteen yhdistäminen on yksi tärkeä elementti. Siinä missä latvialainen valistusfilmi maalaa kauhukuvia, Sveitsissä turvallisen liikennekäyttämisen sanansaattaja on hippienkeli Frankie bändeineen.
Saat valitsemasi tiedotteet ja Liikennevinkit sähköpostiisi aina, kun julkaisemme niitä.