Siirry sisältöön

Ikäkuljettajan itsearviointitesti

Kaikilla kuljettajilla on omat vahvuudet ja heikkoudet. Terve ja harkintakykyinen kuljettaja selviytyy liikenteessä yleensä hyvin. Useimmiten ikääntyneen kuljettajan vahvuutena on pitkä ajokokemus ja halu ajaa mahdollisimman turvallisesti. Ajokykyä kuitenkin haastavat kehon ikääntyminen ja iän myötä yleistyvät sairaudet. Omaa ajokykyä kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Lisääntyneet läheltä piti -tilanteet tai ajamisen kokeminen entistä kuormittavampana tai hankalampana voi viitata muutoksiin ajokyvyssä. Monia iän myötä ilmeneviä ongelmia pystyy kompensoimaan, esimerkiksi aikataulusuunnittelulla ja reittivalinnoilla.

Testissä on kaksi osaa. Tee ensin osa 1 ja sen jälkeen osa 2.


Osa 1: itsearviointitesti

Tässä osassa on 15 kysymystä. Nämä ohjaavat sinua arvioimaan sekä toimintakykyäsi auton ratissa että ajamistasi sellaisissa liikennetilanteissa, jotka tulevat usein haastaviksi ikääntymisen myötä. Saat henkilökohtaisen palautteen, kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin.


Osa 2: onko syytä tutkia tarkemmin

Tässä osassa on 12 kysymystä. Nämä kysymykset ohjaavat arvioimaan, onko ajokyvyssäsi mahdollisesti sellaisia ongelmia, joiden takia on syytä hakeutua lääkäriin.