Tiedote
Pyöräily
Jyväskylä

Liikenneturvan viime vuosien seurantojen mukaan noin puolella pyöräilijöistä on etuvalo käytössä. Takavaloa on käyttänyt noin joka kuudes. Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin näyttää tietä pyöräilijälle sekä auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän.

Nykyiset säädökset vaativat polkupyörään eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävän valaisimen. Punainen takavalo tulee pakolliseksi polkupyöriin 1.6.2020 alkaen. Fiksu pyöräilijä varustaa jo nyt pyöränsä uuden lain mukaiseksi.

”Pyörän valot ovat edullisia, valinnan varaa riittää ja nykyiset led-valot ovat myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys syksyn ja talven pimeissä keleissä. Vaikka itse näkisi ajella valaistuilla kaduilla, niin valot auttavat muita huomaamaan liikenteessä liikkuvan pyöräilijän. Valot auttavat myös pyöräilijöiden keskinäisissä kohtaamisissa ja valojen avulla pyöräilijä huomaa paremmin myös jalankulkijan heijastimen”, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä.

Valojen avulla lisää turvallisuutta pyöräteille

Laki määrää käyttämään polkupyörässä ajovaloja aina hämärän ja pimeän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin kun näkyvyys on huono. Poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä rikesakon, huomauttaa pyöräliikenteen valvontaan erikoistunut vanhempi rikoskonstaapeli Jouko Meriläinen Sisä-Suomen poliisista.

Valojen käyttö pimeällä on tärkeää turvallisuuden näkökulmasta, mutta valojen värillä on myös oma merkityksensä. Liikenteen värikoodin mukaan valkoista valoa näytetään kulkuneuvoissa eteenpäin ja punaista taaksepäin. Tällä tavoin kerrotaan muille tienkäyttäjille liikkumisen suunnasta.

”Punaista valoa ei saa laittaa polkupyörän etuvaloksi. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos toinen pyöräilijä tulkitsee pyörän liikkuvan poispäin, kun se todellisuudessa tuleekin vastaan. Pyörään asennettavat valot voidaan korvata vastaavilla pyöräilijään kiinnitetyillä valaisimilla. Pimeän ajan pyöräilyyn voi hankkia myös valoilla varustellun pyöräilykypärän”, Piippa kertoo.

Polkupyörässä saa nykyisin käyttää myös suuntavalaisimia, joita tulee olla parillinen määrä ja joiden tulee näyttää keltaista tai ruskeankeltaista valoa. Valojen lisäksi polkupyörässä pitää olla valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet. Sivuheijastimet tai heijastavat pyörän renkaat lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylittäessä. Pimeällä pyöräilijän näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijään kiinnitetyt heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, p. 0400 640 688

vanhempi rikoskonstaapeli Jouko Meriläinen, Sisä-Suomen poliisilaitos, p. (02) 95 448 240 (paikalla tiistaina 22.10.)

Tagit: 
pyörän valot