Liikennevinkki
Autoilu

Liikenneturvan ja Liikennevakuutuskeskuksen toteuttama Autolla Suomessa -esite sisältää autolla liikkumisen tärkeimmät asiat kompaktissa sekä helposti jaettavassa ja käytettävässä muodossa. Yhden A4:n kokoinen ja kaksipuolinen esite on tehty kahdeksalle eri kielelle: suomeksi, englanniksi, venäjäksi, kiinaksi, japaniksi, espanjaksi, ranskaksi ja italiaksi.

Esite on ensisijaisesti suunnattu Suomeen saapuville turisteille, jotka yhä useammin autoilevat itsenäisesti paikasta toiseen. Esitettä voivat jakaa esimerkiksi autovuokraamot, matkanjärjestäjät ja tulli.

”Talviset ja usein myös kehnot ajokelit voivat yllättää Suomeen saapuvan matkailijan. Esitteen avulla haluamme parantaa kaikkien tielläliikkujien turvallisuutta – se antaa eri toimijoille entistä paremmat lähtökohdat ohjeistaa Suomessa autoilevia turisteja”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

”Esite sopii hyvin muun muassa Suomessa ahkerasti vieraileville venäläisille. Myös ostosmatkailijan on hyvä tietää, mitä Suomen liikenteessä kannattaa huomioida”, kertoo Venäjä-asiantuntija Seija Väyrynen Liikennevakuutuskeskuksesta.

Esite eri kieliversioineen löytyy Liikenneturvan verkkosivuilta katsottavaksi, ladattavaksi ja tulostettavaksi. Näin esimerkiksi autovuokraamoyritys saa esitteen nopeasti käyttöönsä, ja sitä voi helposti tulostaa lisää tarpeen mukaan.

Revontulien ihailu vain turvallisessa paikassa, ei autolla kelkkareitille

Esitteessä on ohjeita muun muassa turvalaitteista, valojen käytöstä, nopeusrajoituksista ja vaikeista ajo-olosuhteista. Tärkeä kohderyhmä on suoraan lentokentältä auton vuokraavat turistit, joita saapuu esimerkiksi Lappiin yhä enemmän.

“Lapissa matkailijoita kiinnostavat usein revontulet, joita pysähdytään tarkkailemaan. Esitteessä muistutetaan, että se on tehtävä turvallisesti eli esimerkiksi parkkipaikalla. Ei niin, että jätetään auto pimeänä tielle tai katsellaan taivaalle ajon aikana. Turvallisuus ensin kaikissa tilanteissa”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

Esite muistuttaa myös siitä, ettei maastoreiteille ole autolla asiaa. Monille vaikkapa moottorikelkkareitit voivat herättää hämmennystä, varsinkin jos luottaa sokeasti esimerkiksi Google Mapsin ohjeisiin.

”Navigointilaitteet tai puhelimen karttasovellukset voivat joskus ohjata muualle kuin ajotielle. Kelkkareiteillä, hiihtoladuilla ja muualla maastossa autolla ajaminen on kielletty”, muistuttaa Niska.

Liikenneturva ja Liikennevakuutuskeskus toivottavat kaikille Suomessa autoileville turvallista matkaa!

Lisätietoja:

koulutusohjaaja Toni Vuoristo, Liikenneturva (puh. 020 7282 349)
yhteyspäällikkö Petri Niska, Liikenneturva (puh. 020 7282 383)
Venäjä-asiantuntija Seija Väyrynen, Liikennevakuutuskeskus (puh. 040 450 4683)

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutusmaksun laiminlyönnin seurauksista. Keskuksessa toimiva Onnettomuustietoinstituutti (OTI) edistää liikenneturvallisuutta koordinoimalla liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja keräämällä tilastotietoa onnettomuuksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.

Tagit: 
talviautoilu