Liikennevinkki
Autoilu

Ulkolämpötila sanelee sopivan lämmitysajanKun ulkolämpötila tippuu alle viiden asteen, kannattaa sekä auton moottori että sisätila lämmittää ennen ajoa. Sisätilojen esilämmitys ei ole pelkkä mukavuustekijä, sillä pakkaskeleillä se sekä jouduttaa jään sulamista tuulilasin ulkopinnalta että ehkäisee lasien huurtumista.

”Esilämmittämällä autoa sopivan ajan lumet ja jäät poistuvat ikkunapinnoista, eikä laseja tarvitse skraapata. Liikkeellelähtö sujuu sekä nopeammin että mukavammin”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Sisätilojen lämmitys ehkäisee huurtumista

Talvella auton matkustajien kenkien ja vaatteiden mukana autoon voi kulkeutua lunta ja jäätä. Lämpimässä autossa lumi sulaa ja ilmaan syntyy vesihöyryä, joka usein tiivistyy ikkunoihin. Koska lika sitoo kosteutta, huurtuu likainen ikkuna herkemmin kuin puhdas.

”Vaatteita ja kenkiä kopistelemalla välttää liian lumen kantamisen autoon ja ikkunoiden sisäpintojen puhtaudesta huolehtiminen ehkäisee huurtumista”, muistuttaa yhteyspäällikkö Matti Joki Liikenneturvan Tampereen toimipisteeltä. ”Mitä puhtaampi tuulilasi on, sitä vähemmän se huurtuu ja sitä paremmin autoilija näkee”, Joki kiteyttää.

”Auton esilämmitys auttaa myös huurtumisen ehkäisyyn. Kun auto on lämmin ja kosteus on poistunut, eivät lasit myöskään huurru niin helposti. Esilämmitystä voi siis ajatella myös turvallisuustekijänä”, Elovaara täydentää.

Jos vesihöyryä alkaa kuitenkin tiivistyä ikkunoihin matkan alettua, auttaa siihen puhallintehon nostaminen. Sisätilojen lämmin ilma ehkäisee huurtumista, mutta pidemmällä ajalla on tärkeää huolehtia myös ilman kierrosta.

”Ilman sisäkierto kierrättää vain auton sisällä olevaa ilmaa, eikä kosteus poistu minnekään. Oman auton puhaltimien oikean ja huurretta parhaiten poistavan säädön löytämisessä auttaa auton ohjekirja. Sitä kannattaa konsultoida”, Elovaara vinkkaa.

Lisätietoa:

Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, 020 7282315
Yhteyspäällikkö Matti Joki, Liikenneturva, 020 7282 372

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 56 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Seuraa meitä Twitterissä

Tagit: 
esilämmitys, talviautoilu, näkyvyys, ennakointi