Liikennevinkki
Pyöräily

Pyörän valot auttavat pyöräilijää näkymään ja muita liikkujia näkemään pyöräilijän.

Oman näkyvyyden varmistaminen auttaa pimeässä myös muita liikkujia havaitsemaan sinut. Kuvitus Liikenneturva / Jukka Fordell.

”Pimenevissä illoissa, sadekeleillä tai muissa heikomman näkyvyyden oloissa on pyörän ja pyöräilijän näkyvyys tärkeä turvallisuustekijä. Muiden tienkäyttäjien on hankala havaita varjoista rullaavaa pyöräilijää”, Liikenneturvan suunnittelija Lena von Knorring toteaa. ”Se, että itse vielä näkee polkea eteenpäin, ei tarkoita sitä, että muut huomaisivat pyöräilijän”, von Knorring jatkaa.

Tieliikennelaki määrittelee, että polkupyörässä tulee pimeällä ja hämärällä ajettaessa olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Punaista valoa näyttävän valaisimen saa laittaa pyörään vain taakse.

”Pyörän takana on oltava vähintään kissansilmäheijastin, mutta takavalo parantaa pyörän havaittavuutta, jos polkee paljon pimeässä vaikkapa maanteillä”, von Knorring pohtii.

Valaisimet saa sijoittaa leveyssuunnassa pyörän keskilinjasta poiketen, mutta niiden tulee olla vähintään 30 ja enintään 130 sentin korkeudella tiestä. Kannattaa varmistaa, että valaisin on myös suunnattu oikein.

”Pimeällä ajamisen perusteet pätevät myös pyörän selässä: nopeus on syytä sovittaa näkyvyysolojen mukaiseksi, jolloin jää enemmän aikaa havaintojen tekoon ja pyörän saa pysäytettyä nopeammin ja hallitummin tarvittaessa,” von Knorring kertaa.

Tarkista myös heijastimet

Pyörässä on oltava etu-, sivu-, poljin- ja takaheijastimet. Etuheijastimien tulee olla väriltään valkoisia tai vaaleankeltaisia, sivu- ja poljinheijastimien ruskeankeltaisia ja takaheijastimen punainen. Sivuheijastimen virkaan käyvät myös heijastavat renkaat.

”Pyöräilijä voi edistää näkyvyyttään myös esimerkiksi heijastinliivillä. Ja jos kulkuneuvona on tavara- tai laatikkopyörä, voi myös vaunuun kiinnittää heijastinnauhaa”, von Knorring vinkkaa.

Lisätietoja
Suunnittelija Lena von Knorring, Liikenneturva, 020 7282 347

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.