TRAFI/2829/03.04.03.00/2013, 4.11.2013
Lausunto määräysluonnoksesta kuljettajantutkinnon ajokoe
Määräyksellä on tarkoitus korvata voimassaoleva Liikenteen turvallisuusviraston 17.1.2013 kuljettajantutkinnon ajokokeesta antama määräys. Se sisältää pieniä muutoksia ja tarkennuksia aikaisempaan määräykseen nähden.
Liikenneturvalla ei ole huomautettavaa määräysluonnoksessa punaisella merkittyihin muutoksiin. Tarkastelun yhteydessä esille tuli kuitenkin muita asioita, joihin Liikenneturva ehdottaa muutoksia.
Energiatehokkuus ja ekologisuus
Määräysluonnokseen on tuotu uutena energiatehokkuuden käsite. Se on Liikenneturvan käsityksen mukaan hyvin lähellä ekologisuuden käsitettä, johon taas viitataan määräyksen sivulla 3. Liikenneturva esittää, että johdonmukaisuuden vuoksi käytettäisiin vain yhtä tähän aihepiiriin viittaavaa käsitettä.
AM/120 luokan ja A1, A2 ja A –luokan ajokokeissa edellytettävät varusteet
Määräysluonnoksessa kuvataan ajokokeessa edellytettäviä varusteita. Kuvauksessa on jonkin verran tarkentamisen varaa ajovarusteita koskevissa asioissa.
Suojakypärä ja ajolasit
AM/120-luokan ajokokeessa kaksi- tai kolmipyöräisellä mopolla kuljettajalta edellytetään pakollisina varusteina, ajoneuvosta riippuen:
”Tieliikennekäyttöön hyväksyttyä suojakypärää asianmukaisesti kiinnitettynä ja tarvittaessa ajolaseja”
Määräysluonnos jättää ajolasit tarveharkintaiseksi ja antaa Liikenneturvan käsityksen mukaan tutkinnon vastaanottajalle mahdollisuuden ottaa koe vastaan myös ilman laseja. Käytännössä jo käsittelytehtävissä käytettävillä nopeuksilla on turvallisuuskysymys käyttää ajolaseja aina, ellei kypärässä ole suojavisiiriä. Tämän vuoksi Liikenneturva ehdottaa määräystekstiin seuraavaa muotoilua:
”Tieliikennekäyttöön hyväksyttyä suojakypärää asianmukaisesti kiinnitettynä ja ajolaseja, ellei kypärää ole varustettu suojavisiirillä”.
Ajovarusteiden materiaali ja suojaus
A1-, A2 ja A-luokan ajokokeessa moottoripyöräilijältä edellytetään esimerkiksi:
”moottoripyöräkäyttöön tarkoitettuja polvisuojilla varustettuja tai nahkaisia ajohousuja” ”moottoripyöräkäyttöön tarkoitettuja kyynärpää- ja olkapääsuojilla varustettuja tai nahkaista ajotakkia”.
Moottoripyörävarusteissa on tärkeä erotella kolme ydinasiaa seuraavasti:
- Suojat, joiden tarkoituksena on suojata kuljettajaa iskuja vastaan
- Pintamateriaali, joka on tyypillisesti nahkaa tai tekstiiliä (esim. Cordura). Tämä suojaa hankausta vastaan, esimerkiksi kaatumisessa. Moottoripyöräkäyttöön tarkoitetut nahkaiset ajovarusteet ovat tyypillisesti melko paksua nahkaa ja tekstiilivarusteiden materiaali taas lujakudoksista.
- Kosteussuojamateriaali (tyypillisesti pintamateriaalin alla oleva kalvo, esimerkiksi Gore-tex tai muu)
Nykyisestä määräystekstistä saa sen käsityksen, että mikä tahansa nahasta valmistettu materiaali kelpaa ajokokeessa vaadittavien housujen tai takin materiaaliksi. Nahkaisen takin tai housujen käyttäjältä ei edellytetä suojausta iskuja vastaan. Muulta kuin nahalta valmistettavalta materiaalilta edellytetään taas iskusuojausta. Liikenneturvan käsityksen mukaan myös nahkavalmisteisten ajovarusteiden tulisi olla moottoripyöräkäyttöön tarkoitettuja ja iskusuojauksella varustettuja. Määräysteksti olisi johdonmukaisempaa muotoilla seuraavasti:
”moottoripyöräkäyttöön tarkoitettuja polvisuojilla varustettuja nahka- tai tekstiiliajohousuja” ja ”moottoripyöräkäyttöön tarkoitettu kyynärpää- ja olkapääsuojilla varustettua nahka- tai tekstiiliajotakkia”. ”moottoripyöräkäyttöön tarkoitettuja nahka- tai tekstiiliajokäsineitä”
Liite 2. Ajoneuvon valmistelu ja tekninen tarkastus luokissa AM/120, AM/121, A1, A2, A ja B
Liitteen tekstissä kuvataan asioita, joita tekemällä hakijan on osoitettava, että hän pystyy valmistautumaan turvalliseen ajoon. Liitteessä mainitaan tarkastuskohteena myös ”heijastimien toiminta”. Liikenneturvan käsityksen mukaan heijastimen toiminnan pystyy tarkastamaan vain tätä tarkoitusta varten tehdyllä mittalaitteella tai pimeään aikaan silmämääräisesti valon avulla. Tämän tarkastuskohdan muotoilu voisikin olla ”Heijastimien sijainti ja kunto” tai ”Heijastimien sijainti ja puhtaus”. Näin edellytettävä asia olisi sellainen, jonka tekemiseen hakijalla olisi käytännössä mahdollisuus. Myös kohta ”ketjujen kunto” on käytännössä vaikea tarkastettava. Tämä saattaa kuitenkin onnistua vielä koetilanteessa silmämääräisesti jollain tavalla.
B-luokka
Pistokoelistassa oleva ”Jarrujen kunto” on myös käytännössä liian vaikea tarkastuskohde. Se edellyttäisi jarrujen teknistä tuntemusta ja mahdollisesti ajoneuvon purkamista. Tämä olisi johdonmukaisempaa muotoilla ”Jarrujen toiminta”.
Liite 4. Käsittelytehtävät, AM121- ja B-luokka
Käsittelytehtävien peruskuvaus on Liikenneturvan mielestä hyvä. Toinen tehtävistä tehdään peruutusvaihdetta käyttäen. Käytännössä peruutusvaihteen käytön ja määräysluonnoksessa kuvatun käsittelytehtävälistan avulla voi kuitenkin saada aikaan erittäin vaikeita yhdistelmiä. Tällainen olisi esimerkiksi pysäköinti vinossa kulmassa ajorataa vasten peruuttamalla mäessä. Käytännössä jää tutkinnon vastaanottajan ammattitaidon ja –etiikan varaan, millaisia käsittelytehtäviä hän kokeessa edellyttää. Liikenneturvan mielestä käsittelytehtäviä olisi kuitenkin hyvä vielä tarkastella ja pohtia sitä, olisiko niitä selkiytettävä ja karsittava pois liian vaikeiden yhdistelmien mahdollisuus.
Liite 5, kohta 1.6.2. Pujottelu
Määräystekstin kohta ”Tehtävän aikana saa tarvittaessa korjata taaksepäin” jäi epäselväksi. Ilmeisesti tekstillä tarkoitetaan, että pujottelun saa tilapäisesti keskeyttää ja ajoneuvoa voi esimerkiksi työntää tai peruuttaa taaksepäin ja sen jälkeen jatkaa pujottelua. Liikenneturvan mielestä tekstiä kannattaisi tarkentaa tämän kohdan osalta. Sama koskee kohtaa 1.6.3.
LIIKENNETURVA
Anna-Liisa Tarvainen
Toimitusjohtaja
Antero Lammi
Koulutuspäällikkö