2/2016

Kumpi metodi kasvattaa parempia kuljettajia ja liikenteen osaajia, ajolupaopetus vai autokoulu? Entä miten ajo-opetusta tulisi tulevina vuosina ylipäätään kehittää? Asiasta debatoivat Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi ja Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen, opetuslupaopettaja jo toisessa polvessa.
Suomessa halutaan lisätä sekä jalankulkua että pyöräilyä ja parantaa näiden asemaa liikennejärjestelmässä. Tavoite näkyy myös meneillään olevassa tieliikennelain kokonaisuudistuksessa. Varsinkin pyöräilyyn liittyvien sääntöjen ja järjestelyjen on koettu olevan Suomessa vaikeita ja monimutkaisia. Olisiko oppia löydettävissä naapurimaistamme, joko liikenneturvallisuuden kärkimaasta Ruotsista tai pyöräilyn toivemaasta Tanskasta?
Moni kaipaa lisää asennekasvatusta, jotta meikäläinen liikennekulttuuri ja -turvallisuus paranisivat. Törmään tähän teemaan usein, kun keskustelen liikenneasioista. Yhtenä päivänä ongelmana ovat nuoret, toisena ikäkuskit, pyöräilijät, autoilijat tai mopoautoilijat. Harvoin syytä kuitenkaan löytyy keski-ikäisistä tiellä liikkujista – useimmiten ongelmia tuntuu löytyvän kaikista muista.
Vieraskynässä kirjoittaa Euroopan parlamentissa Brysselissä MEP Merja Kyllösen avustajana työskentelevä Piia Karjalainen.