Barn är barn också i trafiken

Foto: Trafikskyddet

Barn i lågstadieåldern har ännu en ofullständig uppfattning om trafiken. Det är till exempel ännu svårt för ett barn i 7–8-årsåldern att bedöma bilars hastigheter eller avstånd. Att identifiera faror i trafiken är något som utvecklas med åldern. Inte ens barn i 9–10-årsåldern kan beakta risker på samma nivå som vuxna.

Typiskt för barn i trafiken är även bristande koncentrationsförmåga och impulsivitet. Barn mellan 7–11 år kollar inte trafiken då de rör sig tillsammans med en vuxen. Men barn på 7–11 år som rör sig självständigt anser sig inte vara sämre än vuxna. Det är bra att ta hand om trafikinlärningen även efter att skolan har börjat, på ett ålderslämpligt och inspirerande sätt.

”Varje år bör man gå igenom grunderna för säkerhet i trafiken. Barnens trafiksäkerhet skapas dock inte endast via skolans och föräldrarnas trafikinlärning, utan hela byn behövs för att undervisa barnen och skydda deras skolväg”, säger utbildningschef Satu Tuomikoski vid Trafikskyddet.

#DuGörSkyddsvägen

Trafikskyddet ordnar kampanjer då skolan börjar tillsammans med bilbranschens organisationer och polisen för att skapa säkrare skyddsvägar. Kampanjen Du gör skyddsvägen påminner oss om att vi med våra egna val gör att skyddsvägen lever upp till sitt namn.

Du gör skyddsvägen -kampanjsidorna

Titta på kampanjvideor

 

 

Dela