Cykelns utrustning

Cykeln ska ha

  • åtminstone en effektiv bromsanordning
  • fram- och bakreflex
  • sidoreflexer
  • Fram- och baklykta vid cykling i mörker och skymning.

Framreflexen ska vara vit, bakreflexen röd och sidoreflexerna ska vara vita eller orangegula. I stället för sidoreflexer kan man använda reflekterande däck. Man kan även använda orangegula pedalreflexer.

Lådcyklar, cyklar med cykelkärra samt cyklar med fler än två växlar ska ha två separata bromsanordningar.

Cykelns belysning

Enligt lag ska man använda både fram- och baklykta när man cyklar i skymning eller mörker. Även förnuftsskäl talar för användning av lyktor eftersom det är lättare för bilister att upptäcka en cykel utrustad med lykta.

I skymning och mörker ska cykeln enligt lag vara utrustad med en framlykta som visar vitt eller ljusgult sken framåt. I stället för en fast lykta kan man använda en belysningsanordning som har samma egenskaper och som är fäst på cyklisten, såsom en pannlampa. Cykelns baklykta ska visa rött sken. Också den kan vara fäst på cyklisten.

Cyklisten kan även använda reflexer, reflekterande kläder eller en reflexväst för att synas bättre i mörker.

Att skjutsa med cykel

Transport av barn på cykel är endast tillåten om cykeln har en lämplig barnsits och fotskydd. Med en cykel får det inte transporteras flera personer än vad cykeln är konstruerad för.

Om barnet ännu inte själv orkar cykla, kan han eller hon även åka i en cykelvagn eller på en påhängscykel, som fästs vid den vuxna personens cykel.

Temakretsar: