Cykelns utrustning

Cykeln ska ha

  • åtminstone en effektiv bromsanordning
  • fram- och bakreflex
  • sidoreflexer
  • lykta vid cykling i mörker och skymning.

Framreflexen ska vara vit, bakreflexen röd och sidoreflexerna ska vara vita eller orangegula. I stället för sidoreflexer kan man använda reflekterande däck. Man kan även använda orangegula pedalreflexer.

Lådcyklar, cyklar med cykelkärra samt cyklar med fler än två växlar ska ha två separata bromsanordningar.

Cykelns belysning

Enligt lag ska man använda en cykellykta när man cyklar i skymning eller mörker. Även förnuftsskäl talar för användning av lyktor eftersom det är lättare för bilister att upptäcka en cykel utrustad med lykta.

I skymning och mörker ska cykeln enligt lag vara utrustad med en lykta som visar vitt eller ljusgult sken framåt. Från och med den 1 januari 2015 kan man i stället för en fast lykta använda en belysningsanordning som har samma egenskaper och som är fäst på cyklisten, såsom en pannlampa.

Om cykeln har en baklykta ska den visa rött sken. Orange ekerreflexer ökar synligheten. Cyklisten kan även använda reflexer, reflekterande kläder eller en reflexväst för att synas bättre i mörker.

Att skjutsa med cykel

Transport av barn på cykel är endast tillåten om cykeln har en lämplig barnsits och fotskydd. Med tvåhjulig cykel får den som har fyllt 15 år transportera ett högst tio år gammalt barn och den som har fyllt 18 år två högst sexåriga barn.

Om barnet ännu inte själv orkar cykla, kan han eller hon även åka i en cykelvagn eller på en påhängscykel, som fästs vid den vuxna personens cykel.

Temakretsar: