Trafiktips
Bilkörning

Det är underbart att vara ute i vårsolen, men i trafiken kan ett bländande motljus försämra sikten märkbart. Ett bra sätt att minska risken att bländas är att se till att vindrutan och bilens övriga fönster är rena invändigt.

”Att putsa bilens vindrutor regelbundet både in- och utvändigt är en liten gärning som kan ha en stor inverkan på trafiksäkerheten. Omgivningarna syns bättre. Efter vintern har ett lager av fett och smuts samlats på rutorna och det bryter ljuset och orsakar bländning. Ju smutsigare vindruta, desto större bländningsrisk”, summerar Trafikskyddets kontaktchef Tapio Heiskanen.

Se vart du kör

I samband med att man rengör vindrutorna är det också bra att kontrollera vindrutetorkarnas skick. Torkarblad med slitet gummi kan skrapa vindrutan och repade glasrutor förorsakar mera bländning än en glasruta som är ren och i gott skick. Om torkarbladen gör ränder vid torkning är det oftast ett tecken på att torkarbladen behöver bytas ut.

”Genom att använda solglasögon kan man undvika att bländas. Det lönar sig också att använda bilens solskärm. Om man plötsligt blir bländad lönar det sig att minska hastigheten. Med längre hastighet hinner man göra iakttagelser och stoppsträckan och -tiden förkortas”, tipsar Heiskanen.

När våren framskrider blir det också småningom dags att byta däck. Beroende på var man kör kan det vara minusgrader på natten och halt på morgonen och detta bör förstås beaktas vid bytet av däck. Det är ändå bra att redan nu ta fram däcken ur förrådet och bl.a. granska deras slitytor, spårdjupet, eventuell punktering och balanseringstyngder som kan ha lossnat. Läs mera.

Tagit: 
vindrutan