Trafiktips
Moped bil / Lätt fyrhjuling
Mopedkörning

Moped ska köras så långt i körbanans högra kant som möjligt, i regel på vägrenen. Man får också köra moped på en gång- och cykelväg om vägmärket är försett med en tillåtet för mopeder-tilläggsskylt. Mopedbil ska normalt köras i körfältet, precis som vanliga personbilar.

”En tillåtet för mopeder-tilläggsskylt gör det möjligt att köra moped på en gång- och cykelväg, men den utgör inte ett tvång. Med andra ord får mopedisten själv fritt bestämma om han eller hon vill köra på körbanan eller cykelbanan. Mopedbil ska man naturligtvis alltid köra på körbanan bland den övriga motortrafiken”, konstaterar Tapio Heiskanen från Trafikskyddet.

”Till exempel på stam- och regionvägar, såsom ringvägar, är mopedkörningen inte förbjuden. Om man en liten stund funderar på saken, förstår man nog varför det ändå inte är tillrådligt att köra moped på en flerfältig ringväg. Det är klokare att välja en parallell, lite mindre trafikled än att ge sig ut på en livligt trafikerad väg där hastighetsskillnaderna jämfört med det egna fordonet kan vara 35–55 km/h”, tipsar Heiskanen.

Om mopedkörning är tillåten på en gång- och cykelväg och detta anges med märket ”tillåtet för mopeder”, finns det oftast goda grunder till detta.

”Även om mopedisten är van vid att röra sig på körbanan i trafiken, lönar det sig att köra på en gång- och cykelväg om det är tillåtet. Man har avsiktligt lämnat tillåtet för mopeder-märken på vissa leder: hastigheterna kan vara höga eller det kan finnas ovanligt mycket trafik eller tunga fordon. Då är det säkrare för en mopedist att välja en gång- och cykelväg”, konstaterar Heiskanen.

När man kör moped på en gång- och cykelväg ska man komma ihåg att röra sig med iakttagande av försiktighetsförpliktelsen. Man bör sänka farten när man kör om små barn, fotgängare eller cyklister och försäkra sig om att de har upptäckt mopeden som kommer bakifrån. Också i korsningar lönar det sig att sakta ner farten och försäkra sig om att till exempel en bilförare som kommer från huvudvägen och svänger över gång- och cykelvägen har hunnit upptäcka mopedisten.

Använd helst långbyxor – också som passagerare

Även om vädret är varmt, lönar det sig att klä på sig körhandskar och långbyxor innan man hoppar upp på en moped. Även för passagerare är långbyxor ett bra val.
”Ett litet fall kan förorsaka besvärliga skrubbsår på bar hud. Även vanliga jeans skyddar mycket bättre än shorts eller en kjol”, tipsar Heiskanen.