Trafiktips
Bilkörning

Innan man köper en ny bil lönar det sig att fundera på, till vad man behöver bilen och vilka egenskaper som är viktiga för en. Bilens bekvämlighet och stödjande säkerhetssystem påverkar trafiksäkerheten.

”Hos seniorbilföraren ligger styrkorna i den långa körerfarenheten och eftertänksamheten. Valet av rätt bil underlättar körningen och ökar säkerheten. Användningsbehov och –situationer styr vilken bil och kaross man borde välja. Det lönar sig att jämföra”, säger Trafikskyddets planerare Aulikki Schrey.

Granska och jämför mellan olika bilmodeller t.ex. följande saker:

  • Är det lätt att justera stolen till en bekväm sittställning?
  • Är det lätt att spänna fast och ta bort bilbältet?
  • Är sikten framåt och bakåt god?
  • Är det lätt att växla?
  • Är bagageutrymmet lagom stort för ditt behov?

”På Trafikskyddets webb-sidor Senior vid ratten www.ikansaratissa.fi kan man skriva ut en värderingsblankett till hjälp när man ska jämföra egenskaper”, tipsar Schrey.

Hjälpmedel och ny teknologi underlättar

En del av seniorbilisterna har rörelserelaterade sjukdomar med svaghet i händer och ben. Många rör sig också med rullstol eller använder rollator. Med rätt hjälpmedel kan man fortsätta köra bil.

”Trots att man har svårt att röra sig kan man köra bil som andra, om hälsan i övrigt räcker till för att köra bil säkert och förutsatt att bilen är utrustad med behövliga hjälpmedel. Av hjälpmedlen lönar det sig att bekanta sig med åtminstone automatväxel, roterande säten och svängplatta, hjälphandtag och bilbältes förlängare”, nämner Schrey.

De senaste årens tekniska utveckling har fört med sig olika stödsystem som ska underlätta för bilföraren. Dessa system kan betydligt underlätta bilkörningen för i synnerhet seniorbilisterna.

”De nya säkerhetssystemen kan varna föraren för fotgängare, underlätta för föraren att upptäcka de mest väsentliga och i förväg ge information om kommande situationer. Tekniken är till hjälp också då man kör i mörker och på främmande platser”, säger Schrey.

Tilläggsinformation

Aulikki Schrey, planerare, tfn 020 7282 336 tai
Anna-Liisa Tarvainen, verkställande direktör, tfn 020 7282 350
Senior vid ratten, www.ikansaratissa.fi.
Antalet seniorer som har körkort ökar, läs mera (på finska): www.liikenneturva.fi/eri-ikaisena/iakkaat