Trafiktips
Bilkörning

En fungerande luftkonditionering höjer körkomforten och också körsäkerheten. Om det är för varmt blir man trött och får svårt att koncentrera sig på körningen. Om bilen saknar luftkonditionering är det bra att hålla fönstren öppna för att få in frisk luft. Man bör förstås tänka på att inte hålla fönstren öppna så att det blir dragit för passagerarna. 

"Sval luft håller föraren pigg. Om bilen har stått länge parkerad i direkt solljus kan bilens innertemperatur nå upp till bastutemperatur. Då kan man starta luftkonditioneringen så att bilen hinner bli svalare innan man sätter sig in i bilen och kör i väg", tipsar Trafikskyddets kontaktchef Eero Kalmakoski."

Också då man parkerar bilen för en kort stund bör man komma ihåg att innertemperaturen kan bli mycket hög.

"Låt aldrig någonsin barn eller husdjur bli kvar i bilen och vänta. Temperaturen kan stiga överraskande snabbt även fastän du fönstren skulle vara lite öppna", varnar Kalmakoski.

Tanka vätska och klä dig enligt omständigheterna

När man kör i sommarvärmen är det bra att ha någonting att dricka till hands. Föraren bör dricka tillräckligt under färden för att upprätthålla vätskebalansen. Det är också bra att kontrollera bilens vätskor innan man kör iväg. Förutom att kontrollera att det finns tillräckligt med kylarvätska och tillräckligt med olja i motorn, bör man också försäkra sig om att det finns tillräckligt med spolarvätska.

"Enbart vatten räcker inte för att få bort döda insekter som har fastnat på vindrutan. Då och då är det bra att tvätta fönstren ordentligt på en servicestation, eftersom även en bra spolarvätska inte helt säkert tar bort smutsen som har samlats på rutan som en film. Samtidigt får man en paus från körningen", tipsar Kalmakoski.

Beakta sommarvärmen också gällande kläderna. Trots det varma vädret borde föraren ha skor som passar för att köra bil. Skor som kan glida av när man ska växla borde man inte ha när man kör bil.

"Man får faktiskt köra bil barfota, om man kan behärska pedalerna utan skor. Det är ändå bättre att köra med lämpliga skor än barfota", påpekar Kalmakoski.

Tips när man kör i sommarvärmen

• Kontrollera kylar- och spolarvätskan samt oljemängden innan färden. Kom också ihåg att kontrollera lufttrycket i däcken.
•Undvik om möjligt att köra när det är som varmast.
•Ta med tillräckligt att dricka på resan, till exempel vatten.• Klä dig enligt omständigheterna och använd skor som lämpar sig för bilkörning.
• Håll pauser.
• Parkera bilen i skuggan.
• Lämna aldrig någonsin barn eller djur i bilen när det är varmt.

Tilläggsinformation:

kontaktchef Eero Kalmakoski, Trafikskyddet, 020 7282 380.

Trafikskyddet främjar säkerheten i vägtrafiken genom att påverka människornas trafikbeteende och trafikkulturen. Trafikskyddet är en centralorganisation för rikstäckande trafiksäkerhetsarbete och har 57 medlemssamfund. Genom 12 distriktsbyråer når verksamheten hela landet.