Trafiktips
Bilkörning
Motorcyklist
Mopedkörning

"Trafikkulturen är olika i olika länder. Fastän man i hemlandet anser sig vara en säker och bra förare, kan seder och beteendet i trafiken på semesterorten överraska”, påminner Trafikskyddets kontaktchef i St. Michel Eini Karvonen.

Som förberedelse kan man börja med att läsa utrikesministeriets landsspecifika reseinformation, där de mest väsentliga skillnaderna beträffande trafiksäkerheten framgår. Förutom att ta reda på trafikreglerna lönar det sig att tänka på valet av färdmedel.

"Att man dagligen kör bil i Vanda är inte det samma som att köra skoter i Vietnamn”, säger Karvonen. "Om man helt saknar erfarenhet av att köra en tvåhjuling, bör man ta sig tid att lära sig behärska fordonet först så att man undviker överraskningar på vägen.”

Inte heller på semestern ska man pruta på säkerheten

Säkerhetsbeteendet i trafiken varierar i olika länder. Alla uthyrningsställen har nödvändigtvis inte en hjälm som lämpar sig för motorcykelåkande.

"Även fastän semesterstämningen är på topp och fastän landet i fråga skulle tillåta att köra utan hjälm, ska du undvika att pruta på säkerheten. Olyckor kan inträffa också på semestern och följderna kan vara väldigt allvarliga. Därför är det skäl att använda säkerhetsanordningar på samma sätt som i trafiken i hemlandet”, summerar Karvonen.

Det är också bra att reservera lite tid för ruttplanering när man ska köra i en obekant miljö. Om fordonet av någon anledning skulle stanna på vägen, vet man ungefär var man är och var man kan få hjälp.

"När man semestrar kanske man prövar nya maträtter och drycker. Den som kör bör ta ansvar för sitt drickande”, repeterar Karvonen.

Tilläggsinformation:

Kontaktchef Eini Karvonen, Trafikskyddet, 020 7282 395
Kontaktchef Tapio Heiskanen, Trafikskyddet, 020 7282 362

Trafikskyddet främjar säkerheten i vägtrafiken genom att påverka människornas trafikbeteende och trafikkulturen. Trafikskyddet är en centralorganisation för rikstäckande trafiksäkerhetsarbete och har 56 medlemssamfund. Genom 12 distriktsbyråer når verksamheten hela landet.

Följ oss på Twitter