Trafiktips
Cykling

Med cykel kan kortare och varför inte också längre ärenden skötas behändigt. Det går inte åt någon tid till att leta efter parkering och helgens matuppköp transporteras hem utan att handlederna överansträngs. Innan man cyklar till affären är det bra att försäkra sig om den egna cykelns lastegenskaper.

”En plastkasse på styret duger inte utan det behövs till exempel stadiga och bra cykelväskor eller en riktig cykelkorg” för att transportera varor, konstaterar Trafikskyddets kontaktchef Varpu Tavaststjerna. När man införskaffar dem är det bra att ta med cykeln.

”Det finns olika cyklar och sätt att trampa. När man skaffar cykelväskor bör man försäkra sig om att de passar på pakethållaren och att väskan inte är i vägen när man ska trampa cykeln. Genom att prova ut väskorna på cykeln innan du köper dem kan du vara säker på att de verkligen passar för just din cykel. När man monterar väskor och korg ska man också se till att de inte skymmer cykelns lyktor eller reflexer”, instruerar Tavaststjerna.

Mera vardagsmotion genom att cykla till mataffären

”Cykling förbättrar konditionen och utvecklar balansen, ökar muskelstyrkan, piggar upp sinnet och gör lederna rörligare. Det passar alldeles utmärkt också för seniorer, exempelvis för att underlätta matuppköpen”, uppmuntrar Tavaststjerna.

Innan man cyklar iväg till affären lönar det sig att avsätta en stund för planering av rutten. Den rutt som man vanligtvis använder när man åker med bil eller promenerar till affären är nödvändigtvis inte den lämpligaste med cykel, i synnerhet om man på vägen tillbaka har mera last än på vägen till affären.

”Den kortaste vägen är nödvändigtvis inte den bästa för att cykla. Längs en cykelväg tar man sig oftast smidigare och snabbare fram, fastän sträckan skulle vara lite längre”, tipsar Tavaststjerna.

Tilläggsinformation:

kontaktchef Varpu Tavaststjerna, Trafikskyddet 020 7282 339

Kampanjsidor för kampanjen ”Efter eget huvud” (på finska).
Läs mera om varutransport med cykel (på finska): www.tavarafillari.fi
ABC för utprovning av cykelhjälm (på finska): www.liikenneturva.fi/liikenteessa/pyorailijat/pyorailykypara
Den riksomfattande cykelveckan ordnas 10 – 18.5.2014. Läs mera (på finska).

Trafikskyddet främjar säkerheten i vägtrafiken genom att påverka människornas trafikbeteende och trafikkulturen. Trafikskyddet är en centralorganisation för rikstäckande trafiksäkerhetsarbete och har 57 medlemssamfund. Genom 12 distriktsbyråer når verksamheten hela landet.