Trafiktips
Cykling

 

Dubbdäck ger ett behövligt förbättrat väggrepp på is eller snöigt underlag. Omkullkörningar är vanliga vintertid och kan bero på att körbanan är hal eller ojämn.

”I synnerhet plötsliga styrrörelser kan få cykeln att slira omkull. Också korsningar och överfarter kan vara överraskande hala och det förbättrade väggrepp som dubbdäcken ger kan behövas”, berättar planerare Lena von Knorring. Förutom att man bör cykla försiktigt bör man också placera lasten på cykeln så att den är i jämvikt.

Utöver lämpliga däck behövs fungerande körljus och reflexer så att andra trafikanter kan få syn på cyklisten. Framlyktan ska visa vitt sken och bakreflexen ska vara röd. Bakreflexen kan man komplettera med en lampa som lyser rött. Cykeln ska också ha fram-, bak-, sido- och pedalreflexer.

”Förutom utrustning är körstil och valet av situationshastighet viktiga när det gäller cykling på vintern. Man bör tänka på att man inte syns lika bra när det är mörkt och att man ska anpassa hastigheten därefter”, repeterar von Knorring.

”Ibland är det på sin plats att ta ett uppehåll från cyklingen. När det är riktigt kallt, snöyra eller blixthalka kan det vara säkrare att välja en annat färdmedel”, säger von Knorring.

Rätt utrustning också för cyklisten

Det gäller att skydda sig när man cyklar i kyla. En vindtät och vattenavvisande dräkt samt bra handskar hjälper och det lönar sig att klä på sig varma underkläder. För att skydda ansiktet kan man använda ett halsskydd. Cykelhjälm hör givetvis till utrustningen för en vintercyklist och under den kan man ha en mössa som täcker öronen eller en hjälmhuva.

”När man väljer utrustning lönar det sig att välja färggranna kläder eftersom de syns bättre än mörka. Med hjälp av reflexer på kläderna eller en reflexväst syns man ännu bättre”, säger von Knorring.

Tilläggsinformation

Planerare Lena von Knorring, 020 7282 347

Trafikskyddet främjar säkerheten i vägtrafiken genom att påverka människornas trafikbeteende och trafikkulturen. Trafikskyddet är en centralorganisation för rikstäckande trafiksäkerhetsarbete och har 56 medlemssamfund. Genom 12 distriktsbyråer når verksamheten hela landet.

Följ oss på Twitter