Trafiktips
Lätt trafik
Cykling

”Det lönar sig att underhålla cykeln, även fastän den inte skulle ha något fel. Regelbunden tvätt, oljning av kedjan och kontroll av däckstrycket borde alla som cyklar göra till en vana”, säger Trafikskyddets planerare Lena von Knorring.

Vårservicen börjar med tvätt av cykeln. Ett milt disk- eller biltvättmedel löser upp smutsen och det går bra att tvätta med en tvättsvamp. Det är också bra att tvätta och vid behov smörja bromsar, pedaler, kedja och vajrar. Man kan smörja kedjan med cykel- eller symaskinsolja. Efter tvätten lönar det sig att kontrollera däckens slitytor, fälgar och att ekrarna är spända samt lykta och reflexer.

”Om däckens mönster är utslitet och slätt är det dags att skaffa nya däck. Om man i samband med tvätt av cykeln annars märker att någon del är sönder, är det bra att byta ut den. Man kan förstås alltid lämna in cykeln till en cykelverkstad om man inte själv klarar av att reparera den”, säger von Knorring.

Före man cyklar iväg lönar det sig ännu att kontrollera lufttrycket i däcken. Lämplig mängd luft i däcken förhindrar att däcken slits och gör att cykeln rullar lättare. Den största tillåtna luftmängden står oftast skriven på sidan av däcken, men man kan också känna efter på traditionellt vis: man fyller på med luft tills däcket känns tillräckligt spänstigt.

”I vissa städer har man redan inlett putsningen av sanden från gatorna, men så här på våren bör cyklisten vara uppmärksam på vägens skick. Exempelvis kan löst grus ge upphov till sladd och man kan cykla omkull, påminner von Knorring.

Förutom cykeln ska också cyklisten vara i skick

Förutom att kontrollera cykeln, bör man också se till att cyklisten har det som krävs. Cykelhjälmen skyddar bäst när den passar och är ordentligt fastspänd.

”Hjälmen ska inte endast täcka bakhuvudet, utan den ska sitta mitt på huvudet. När man köper en hjälm kan man be försäljaren justera den så att den passar. Spännbanden ska vara lagom spända. Hakbandet är lagom spänt när man får ett finger att rymmas emellan hakan och bandet”, berättar von Knorring.

Innan cykelsäsongen börjar kan det också vara bra att repetera cykelreglerna. Ett lätt och roligt sätt är tillexempel genom att använda sig av Trafikskyddets frågesport om fotgängare och cyklister (på finska): www.liikenneturva.fi/liikenneturvavisa

Tilläggsinformation:

Planerare Lena von Knorring, Trafikskyddet, 020 7282 347

Till fots och med cykel –handbok innehåller de väsentligaste trafikreglerna för gående och cyklister.

Trafikskyddet främjar säkerheten i vägtrafiken genom att påverka människornas trafikbeteende och trafikkulturen. Trafikskyddet är en centralorganisation för rikstäckande trafiksäkerhetsarbete och har 56 medlemssamfund. Genom 12 distriktsbyråer når verksamheten hela landet.

Följ oss på Twitter