Trafiktips
Gående
Cykling
Bilkörning

Halt väglag förekommer ofta i Finland från oktober till april. För fotgängarna gäller samma tumregel som för bilisterna: sänk farten när det är halt. Att korta stegen och välja rätt skor hjälper till att hållas på benen.

”Halkan är så pass förrädisk att människan inte märker den innan det är för sent. Det enda sättet att bekämpa halkan är att förutse och att beakta föret”, betonar Trafikskyddets kommunikationschef Kare Ojaniemi.

Ta för vana att följa med trafikvädret

För dem som behöver finns uppgifter om kommande väderlek. Meteorologiska institutets väderlekstjänst betjänar 24 timmar på förhand och informerar skilt om vädret också för fotgängare. Trafikverkets väderleksrapport i sin tur visar vägspecifika situationer. Man kan också se realtidsinformation dygnet runt om väglagskameror. Det är också möjligt att beställa väderleksvarningar direkt till mobilen.

”Det lönar sig att varje kväll följa med nästa dags väder. Om det utlovas sämre väder, kan man ställa väckarklockan tidigare för att få tillräckligt med tid för resan till arbetet eller skolan också då vädret är sämre”, tipsar Ojaniemi.

Ha tålamod och håll tillräckliga avstånd

Beträffande trafikvädret är det skäl att påminna att det i huvudsak gäller huvudvägarna. Förhållandena kan avvika från prognoserna i tätorter och på småvägar.

”Det lönar sig att ta s.k. gula och röda varningar på allvar. När det råder riktigt dåligt väglag hinner man kanske inte undvika halkan och olycksriskerna ökar mångdubbelt. Normalt vinterföre betyder inte somriga körförhållanden”, påminner Ojaniemi om.

Om du märker att vägbanan är hal eller att föret är dåligt är det desto viktigare att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd. ”Om det är riktigt halt lönar det sig att förlänga säkerhetsavståndet dubbelt eller tredubbelt”, repeterar Ojaniemi.

Tilläggsinformation
Kommunikationschef Kare Ojaniemi, 020 7282 330

Trafikskyddet främjar säkerheten i vägtrafiken genom att påverka människornas trafikbeteende och trafikkulturen. Trafikskyddet är en centralorganisation för rikstäckande trafiksäkerhetsarbete och har 56 medlemssamfund. Genom 12 distriktsbyråer når verksamheten hela landet.