Nyheten
Bilkörning

Trafiken inför julen fördelar sig huvudsakligen på två dagar, fredag och lördag. Trafiken antas vara livlig särskilt mellan kl. 12.00 och 18.00 på fredag 22.12. På förmiddagen lördag 23.12 kan det också vara mera trafik än under ett vanligt veckoslut.

”Under de livligaste timmarna sjunker hastigheterna till exempel på utfartsvägarna från Helsingfors i riktning mot Tammerfors, Lahtis, Borgå och Åbo. Men något i stil med rusningen i midsommartrafiken är inte att vänta, om väglaget är gott och inga olyckor inträffar,” säger Sami Luoma, chef för Trafikverkets enhet styrning av vägtrafik.

Returtrafiken efter jul fördelas på flera dagar, men är som livligast mellan kl. 12.00 och 19.00 på annandag jul, tisdag 26.12, särskilt på riksvägarna 3 och 4 i riktning mot Helsingfors. ”Många har ledigt under mellandagarna, och återvänder därför inte samtidigt. Beroende på detta är trafiken efter jul sannolikt lugnare än före jul”, säger Luoma.

Omväxlande väder under julhelgen

Enligt Meteorologiska institutet blir julhelgens väder i Finland omväxlande då en västlig luftström råder. Under fredagen och ännu på dagen på lördagen är det huvudsakligen uppehåll och delvis klart. Det är köld i hela landet, från ett par grader i söder till drygt tio grader i norr. Lördag kväll kommer ett regnområde från väster som under natten mot söndag rör sig över landet. Nederbörden kommer huvudsakligen i form av snö eller snöblandat regn, vid kusten delvis också som regn. På julaftonen och juldagen förekommer det ännu ställvis snöskurar och vädret blir kallare i hela landet. Temperaturerna på juldagen rör sig från fem minusgrader i söder till omkring tjugo minusgrader i Lappland. På annandag jul närmar sig nya regnområden från väster och vädret blir mildare.

På grund av det varierande väglaget är det skäl att kontrollera de senaste väderuppgifterna och de gällande varningarna på Meteorologiska institutets webbsidor före resan.

Myndigheternas fyra tips för en smidig jultrafik

1. Jäkta inte – polisen övervakar trafiken under julhelgen

Polisen påminner om att man ska reservera tillräckligt med tid för resan och försöka komma i julstämning redan då, så att resan blir trygg och en positiv upplevelse för alla. Då det är många fordon i gång, är det bäst att inte hålla högre hastighet än kön.

"Polisen övervakar vägtrafiken under julhelgen via automatisk trafikövervakning och med hjälp av polispatruller. Kom ihåg att använda säkerhetsbältet och kontrollera att barnen sitter ordentligt fastspända i bilbarnstolen," säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen.

2. Att se och synas i trafiken

Trafiksäkerhetsverket påminner om hur viktigt det är att se och synas för att jultrafiken ska löpa lugnt och säkert.

”Då man kör i kö kan det lätt stritta slask på vindrutan och då är det viktigt att vindrutetorkarna och spolarna fungerar som de ska. Felfria torkarblad och tillräckligt med köldtålig spolarvätska håller sikten klar”, säger Jussi Pohjonen, ledande sakkunnig vid Trafi: ”Sätt dig in i hur ljusen fungerar och använd dem rätt; den som kör med strålkastarna inställda för dagsljus och med mörkt bakparti i snöyra utgör alltid en fara för trafiksäkerheten.”

3. Håll tillräckligt stort säkerhetsavstånd!

Trafikskyddet vill ge alla som ger sig ut i jultrafiken ett ord att begrunda: säkerhetsavstånd.

”Genom att hålla säkerhetsavstånd gör du dig själv och andra en tjänst. Att någon hänger fast i kofångaren är något som förarna upplever som det mest irriterande, enligt Trafikskyddets enkäter. Förutom att det upphettar känslorna i trafiken, så ökar det korta avståndet också risken för påkörning bakifrån. Säkerhetsavståndet ger tillräckligt med tid att uppfatta vad som händer framför och ger mera tid handla rätt i en överraskande situation. Särskilt vid dåligt väglag är det ännu viktigare att hålla säkerhetsavstånd: halkan förlänger bromssträckan och i mörker och vid snöfall eller snöblandat regn krävs det mera tid att uppfatta läget och reagera rätt”, säger utbildningsledare Erkka Savolainen vid Trafikskyddet i Kuopio.

4. Kolla väglaget före resan

Har vägen redan plogats? Hur verkar väglaget? Detta och mycket annat kan man kolla behändigt i Trafikverkets tjänst Trafikläget innan man ger sig av. Där visas bl.a. bilder från väglagskamerorna och som en ny applikation landsvägarnas vinterunderhållsinformation i realtid. Tjänsten finns på adressen http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Ytterligare information:

Jultrafiken inom huvudstadsregionen:
Trafikverket, Helsingfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3328

Jultrafiken i det övriga landet:
Trafikverket, Tammerfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3330

Trafiksäkerhetsverket:
Ledande sakkunnig Jussi Pohjonen, Trafiksäkerhetsverket, tfn 029 5345 310, jussi.pohjonen(at)trafi.fi, i Twitter @JussiPohjonen.

Trafikskyddet:
utbildningsledare Erkka Savolainen, Trafikskyddet, tfn 020 7282 397, Twitter @ErkkaSavolainen

Polisen:
Under julhelgen ansvarar Polisinrättningen i Västra Nyland för polisens riksomfattande trafikkommunikation.
Under tjänstetid: polisinspektör Heikki Ihalainen, Polissyrelsen, tfn 029 543 1756

Fredag kl. 8–18, äldre konstapel Hannu Kontola, tfn 040 767 5702
Fredag kl.18–23, äldre konstapel Tomi Ruippo, tfn 050 399 8035
Lördag kl. 12–22, äldre konstapel Tomi Ruippo, tfn 050 399 8035
Söndag kl. 8–18, äldre konstapel Tomi Ruippo, tfn 050 399 8035
Tisdag kl. 12–22, överkonstapel Petri Luoto, tfn 050 399 8031

Meteorologiska institutet:
ilmatieteenlaitos.fi/varoituksettwitter.com/meteorologit
kommunikationssakkunnig Heli Sariola, tfn 029 539 2759

Tagit: 
joululiikenne