Nyheten
Bilkörning

Trafikverket uppskattar att trafiken inför påskfirandet kommer att vara som livligast på skärtorsdagen, då rusningstoppen infaller mellan klockan 13 och 19. På långfredagen kommer det också vara mer trafik än normalt på fredagar, särskilt mellan klockan 9 och 14, i norr också senare på kvällen. Under timmarna med mest trafik på torsdagen och fredagen kan det bildas köer.

Från huvudstadsregionen är trafiken livligast i riktning norrut längs riksvägarna 3 och 4. Det väntas bli mer trafik än normalt på riksväg 3 till Tammerfors, på riksväg 4 till Lahtis och via Jyväskylä till Uleåborg och Kemi samt på riksväg 5 från Heinola till Varkaus. Dessa vägavsnitt är också de livligast trafikerade i returtrafiken på söndag 16.4 och måndag 17.4. I returtrafiken infaller trafiktoppen på annandag påsk, dvs. måndag 17.4 mellan klockan 12 och 20.

Vinterväder att vänta på påsken

Enligt Meteorologiska institutet verkar det ovanligt kalla vädret fortsätta fram till påsken. Under påsken kan det förekomma snöyra runt om i landet, så det lönar det sig att kolla de senaste väderprognoserna och gällande varningar antingen på Meteorologiska institutets webbsidor eller väderapp innan man ger sig i väg.

Enligt Meteorologiska institutets prognos tisdag 11 april, kommer det att strömma kallare luft norrifrån över hela landet. Det kan komma regn, slask och snö på flera ställen och också i söder kan det komma snöblandat regn. Det är rätt mulet, men tidvis kan solen titta fram. Dagens högsta temperatur är mestadels mellan 0 och +8 grader, i landets östra och norra delar mellan -5 och +3 grader. Nattetid är det köldgrader.

Ha inte för bråttom med att byta däcken

Också Polisen och Trafikskyddet uppmanar alla i påsktrafiken att ta väglagen i hela vårt avlånga land i beaktande.

"Det lönar sig för dem som reser norrut från södra Finland att bereda sig på växlande väglag. I norra Finland kan man egentligen råka ut för allt från snöyra till regn. Detta är bra att beakta i förväg och därför behöver man inte heller ha alltför brått med att byta till sommardäck", säger Eero Kalmakoski, Trafikskyddets kontaktchef i Uleåborg.

Även om väglaget hålls bra, ska man inte ta några onödiga risker på vägen. Polisinspektör Heikki Ihalainen påminner om att polisen övervakar i synnerhet hastigheten och körsättet i påsktrafiken.

"Vi övervakar särskilt vägavsnitten med stora trafikvolymer och där det har skett olyckor. Vi fäster naturligtvis också uppmärksamhet vid användningen av säkerhetsanordningar och att barn sitter säkert i bilarna", säger Ihalainen.

Fordonet, tidtabellen och attityden i skick före resan

Med noggranna förberedelser går påskresan mycket smidigare. Det lönar sig att kontrollera lufttrycket i däcken, att det finns tillräckligt med spolarvätska och att vindrutetorkarna fungerar. Det är bra att inte ha en alltför snäv tidtabell, utan reservera tid för pauser och överväga alternativa rutter. Man får inte heller sätta sig vid ratten om man är trött, sjuk, alkohol- eller drogpåverkad.

”Sammanfattningsvis kan man konstatera att om bara fordonet, tidtabellen och attityden är i skick, så kan man tryggt ge sig ut i trafiken", säger Jussi Pohjonen, ledande sakkunnig vid Trafi.

Ytterligare information:

Information om trafikstörningar och väglag: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Påsktrafiken i huvudstadsregionen:
Trafikverket, Helsingfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3328

Påsktrafiken i övriga landet:
Trafikverket, Tammerfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3330

Meteorologiska institutet
http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar
Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Prognoser från den jourhavande meteorologen 24 h/dygn tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)
Journalister får ett avgiftsfritt nummer via Meteorologiska institutets kommunikation: 050 5303871

Trafikskyddet
kontaktchef Eero Kalmakoski, tfn 020 7282 380

Polisen
polisinspektör Heikki Ihalainen, tfn 0295 481 756 (Polisstyrelsen)
överkommissarie Pekka Höök, tfn 0295 47 4501 (Polisinrättningen i Helsingfors)

Trafi
ledande sakkunnig Jussi Pohjonen, tfn 029 5345 310, jussi.pohjonen (at) trafi.fi

Tagit: 
menoliikenne