Nyheten
Bilkörning

Trafikverket uppskattar att påsktrafiken ut från huvudstadsregionen är livligast på skärtorsdagen 29.3 kl. 13–19. Det kommer också att vara mycket trafik på långfredagen 30.3 kl. 9–14. Trafiken inför påsken är som livligast på riksvägarna 3 och 4 i nordlig riktning samt på riksväg 5 från Heinola till Kuopio.

”På påsken är det samtidigt lika många bilar i rörelse som på sportloven. Därför kan man bli tvungen att stå i bilköer under timmarna med mest trafik”, säger Sami Luoma, chef för Trafikverkets enhet styrning av vägtrafik.

Returtrafiken fördelar sig främst mellan söndag 1.4 och måndag 2.4. Returtrafiken är som livligast måndag kl. 12–20. Då kan hastigheterna sjunka särskilt på riksvägarna 3, 4 och 5 i sydlig riktning.

På grund av de rådande vinterförhållandena gäller hastighetsbegränsningarna för vintern och den mörka perioden ännu över påsken.

Fortsatt kallt väder

Enligt Meteorologiska institutet är vädret fortsatt kallare än vanligt fram till påskhelgen, men det är mestadels uppehåll och delvis soligt. I synnerhet mitt i veckan kan det dagtid förekomma spridda snöbyar. Särskilt nattetid är det mycket kallt, i allmänhet 10...20  minusgrader och ännu kallare under molnfria nätter med svag vind. Dagens högsta temperaturer är till en början -2…+2 grader, i öst och norr 0…-5 grader.

Under påskhelgen kan dagstemperaturerna stiga med några grader.  Under veckoslutet rör sig ett lågtryck med snö och snöblandat regn söder om landet. Enligt Meteorologiska institutets prognos 26.3 verkar snö- och regnområdet stanna söder om landsgränsen, men med tanke på returtrafiken efter påsk är det ändå skäl att följa med de senaste väderprognoserna och -varningarna längre fram i veckan.

Polisen övervakar påsktrafiken – undvik onödiga omkörningar och glöm inte säkerhetsavståndet

Under påskhelgen övervakar polisen bland annat hastigheten, användningen av säkerhetsbälte och körbeteendet. Till gott körbeteende hör till exempel att man håller säkerhetsavståndet.

”Tillräckliga avstånd mellan fordonen minskar antalet olyckor och gör trafiken lugnare. Då man håller tillräckligt långt avstånd till bilen framför, är det också mindre stressigt att köra”, säger polisinspektör Heikki Ihalainen på Polisstyrelsen.

Ihalainen påminner också om att det under påskhelgen är så mycket trafik på vägarna att man inte vinner någon tid genom omkörningar.

”Då det är mycket trafik är omkörningar onödiga och till och med farliga. Det är både säkrare och bekvämare att följa trafikströmmen.”

Med rätt attityd kommer man långt

Trafikskyddet uppmanar påskresenärerna att lägga i semesterväxeln redan då man åker hemifrån.

”Det är mycket trevligare och stressfriare att sitta bakom ratten om man börjar semestern redan vid avfärden och inte först då man kommit fram. Helgen är lång, så det finns ingen orsak att jäkta. Då man har bråttom är det större risk för skador, särskilt i livlig trafik”, konstaterar Tarja Korhonen, kontaktchef vid Trafikskyddet i Kouvola.

Korhonen uppmanar också trafikanterna att använda navigatorer eller rutt-tjänster för att uppskatta restiden. Via vädertjänsten får man tips om hur väglaget kan påverka resan. Det lönar sig inte att bara uppskatta restiden, utan också planera var man ska hålla pauser. Då förlöper resan utan stress och chauffören håller sig pigg ända fram.

Låt inte påsksolen blända dig i trafiken – håll vindrutan ren och glöm inte solglasögonen

”En ren vindruta och bra solglasögon behövs då man kör mot vårsolen. På våren skiner solen lågt och orsakar bländning och reflektion. Före resan lönar det sig att kontrollera att vindrutan är ren, att vindrutetorkarna är i gott skick och att det finns tillräckligt med spolarvätska. Det är viktigt att putsa också vindrutans insida”, säger Jussi Pohjonen, ledande sakkunnig vid Trafi.

Under påsken ges det möjlighet att få sin vindruta kontrollerad på servicestationer runt om i Finland i samband med vindrutekampanjen Kirkkaasti turvallisin. Pohjonen berättar om kampanjen och kommenterar påsktrafiken då han rör sig i trafiken på skärtorsdagen kl. 12–19 och på långfredagen kl. 10–16.

Ytterligare information:

Information om trafikstörningar, vinterunderhåll och väglag: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Påsktrafiken i huvudstadsregionen:
Trafikverket, Helsingfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3328

Påsktrafiken i övriga landet:
Trafikverket, Tammerfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3330

Meteorologiska institutet:
http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar

Väderstatistik via Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

Prognoser från den jourhavande meteorologen  24 h/dygn tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)

Polisen:

Polisen berättar om trafikläget under påsken via sociala medier: facebook.com/hameenpoliisilaitos
Instagram: @hameen_poliisi
Twitter: @Hameenpoliisi 

Trafikskyddet:
Tarja Korhonen, kontaktchef vid Trafikskyddet, tfn 020 7282 369

Trafi:
ledande sakkunnig Jussi Pohjonen, tfn 029 5345 310