Nyheten
Bilkörning

Enligt Trafikverkets uppskattning är trafiken inför midsommaren livligast på torsdag 22.6 kl. 11–20. Då är det mera trafik än under en normal fredag under sommaren, särskilt på vägarna ut från huvudstadsregionen. Under rusningstiden kan hastigheten sjunka 20–40 km/h under den tillåtna hastigheten, exempelvis på riksväg 4 norrut. Det är mycket trafik också på fredag 23.6, men betydligt mindre än på torsdagen.

"I mån av möjlighet lönar det sig att starta före eller efter den värsta rusningstiden. Det är också bra att planera rutten i förväg. På sådana rutter där vägarbeten pågår finns det större risk för trafikstockningar", säger trafikcentralchef Juha Alikoivisto vid Trafikverket.

Fastän arbetet på byggarbetsplatserna avstannar under midsommaren, kan det förekomma sänkta hastigheter vid dem p.g.a smalare körfält. Vägarbeten som fördröjer midsommartrafiken finns bl.a. på ringvägarna i Helsingforsregionen och på många riksvägar. Information om pågående vägarbeten fås via Trafikverkets tjänst Trafikläget.

Skärgårdstrafiken väntas i år löpa smidigare än tidigare, eftersom man har ökat antalet färjor.

Returtrafiken koncentreras till söndagen

Midsommarens returtrafik är som livligast söndag 25.6 kl. 11-22. Under returtrafikens rusningstid kan hastigheterna sjunka betydligt. Trafiken är livlig hela dagen, särskilt på riksväg 4 och 5 i riktning mot Helsingfors.

Polisen övervakar midsommartrafiken

Polisinspektör Timo Ajaste från Polisstyrelsen påminner om att polisen i midsommartrafiken särskilt övervakar körhastigheter, omkörningar och avstånden mellan bilarna.

"På midsommaraftonen och -dagen skärper polisen övervakningen av rattfylleri i närheten av festplatser och restauranger, säger Ajaste.

Också Trafikskyddet fäster särskild uppmärksamhet vid alkoholbruket under midsommaren. Redan en liten mängd alkohol ökar riskerna i trafiken, och nästan hälften av alla rattfylleriolyckor med dödlig utgång inträffar under maj-augusti. Trafikskyddet uppmanar midsommarfirarna att tillsammans se till att ingen sätter sig bakom ratten i berusat tillstånd.

"Då man planerar midsommarresor och -fester är det bra att i förväg bestämma hur man ska ta sig dit och tillbaka; att välja kollektivtrafik eller komma överens om vem i gänget som ska köra och därför hålla sig nykter Det är inte säkert att man är i körskick följande dag om man har vakat och druckit alkohol ännu sent på natten. Om det råder minsta tvivel om körskicket, måste man skjuta fram resan, säger regionchef Rainer Kinisjärvi vid Trafikskyddet i Uleåborg.

Rätt attityd i midsommartrafiken

En avslappnad attityd och en inte alltför snäv tidtabell skapar goda förutsättningar för midsommarresan.

"Kom ihåg följande tre saker inför midsommarresan: kolla att bilen är i skick, reservera tillräckligt med tid och håll humöret uppe", säger Jussi Pohjonen, ledande sakkunnig vid Trafi. Pohjonen kommer att röra sig på vägarna under midsommarhelgen och rapportera om hur trafiken löper.

Sval, men regnfri midsommar

Enligt Meteorologiska institutets prognos tisdag 20.6, blir midsommaren relativt sval och regnfri. På midsommarafton är det molnigt särskilt i landets östra och norra delar och ställvis lätt regn. I västra Finland blir det mestadels uppehåll med en del sol. Temperaturen varierar mellan 10 och 15 grader, i väster mellan 14 och 18 grader. I Lappland är det ställvis kyligare. Midsommarnatten är sval med svag vind, och det kan förekomma nattfrost i områden med klart väder.

På midsommardagen är det mestadels uppehåll och lite varmare än på midsommarafton. Molnigheten varierar from halvmulet till helmulet. Mot kvällen nås västkusten av ett regnområde västerifrån. I väster stiger temperaturen till mellan 16 och 20 grader, och i öster, i Norra Österbotten och i Kajanaland till mellan 13 och 17 grader. I Lappland hålls temperaturen mellan 10 och 15 grader.

Under midsommaren är det mestadels svag eller måttlig vind.

Det lönar sig att kontrollera gällande varningar innan man ger sig ut på sjön för att inte överraskas av vädret. Varningarna finns på adressen http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar

Via den nya tjänsten Sjövädret och Östersjön http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/sjovadret-och-ostersjon kan man se de senaste observationerna och prognoserna för Östersjön.

Undvik drunkningsolyckor under midsommarhelgen – använd flytväst!

Också denna midsommar övervakar och tryggar polisen sjötrafiken.

"Vi övervakar särskilt förarens skick och båtens säkerhetsutrustningar. Det lönar sig att alltid ha flytvästen på när du är i båten" säger polisinspektör Ajaste.

”Det lönar sig att fästa remmen från båtens nödstopp i flytvästen. Om man av någon anledning faller överbord, stannar motorn genast”, säger Ville Räisänen vid Trafi: ”Om båten är utrustad med nödstopp, ska man absolut använda det. Detta är säkerhetsutrustning som är lätt att använda och en bra livförsäkring.”

Ytterligare information

Information om vägarbeten, trafikstörningar och väglag http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/.

Twitter @liikennetilanne och @LiikennePKS.

Midsommartrafiken i huvudstadsregionen:
Trafikverkets vägtrafikcentral, Helsingfors, tfn 020 637 3328

Midsommartrafiken i övriga landet:
Trafikverkets vägtrafikcentral, Tammerfors, tfn 020 637 3330

Informationspaket: Prognos över trafikmängderna och hastigheterna i midsommartrafiken (pdf).

Polisen
polisinspektör Timo Ajaste,
Polisstyrelsen
tfn 0295 481 755

Medierna har möjlighet att intervjua trafikpolisens patruller i området som hör till Östra Nylands polisinrättning per telefon eller komma överens om att gå ut med information direkt från vägarna enligt kontaktlistan nedan.

To 22.6
kl. 12-16, överkonstapel Kim Väänänen, tfn 050-4560619
kl. 16-20, överkonstapel Leena Leppälä, tfn 050-4560622

Fre 23.6
kl. 08-12, överkonstapel Timo Jaakkola, tfn 0400-313788
kl. 12-17, överkonstapel Leena Leppälä, tfn 050-4560622
kl. 17-21, överkonstapel Kim Väänänen, tfn 050-4560619

Sö 25.6
kl. 17-21, överkonstapel Kim Väänänen, tfn 050-4560619

Trafikskyddet
regionchef Rainer Kinisjärvi,
tfn 020 7282 379

Meteorologiska institutet
Meteorologiska institutets kommunikation, viestinta [at] fmi.fi

Trafi
ledande sakkunnig Jussi Pohjonen,
tfn 029 5345 310

enhetschef Ville Räisänen, tfn 029 5346 457

Tagit: 
juhannus, menoliikenne, ruuhka-ajo, rattijuopumus