Meddelanden
Bilkörning
Mopedkörning
Riksomfattande

För unga är det betydligt svårare att anmäla rattfylleri till polisen. Av unga (15-19 -åringar)skulle 43 procent sannolikt anmäla en bekant för rattfylleri till polisen. Av alla respondenter var motsvarande siffra 71 procent i Trafikskyddets enkät. Å andra sidan skulle var femte ung person önska att någon annan anmälde en bekant som sätter sig bakom ratten.

Om en ung person skulle märka att någon obekant person sätter sig bakom ratten i onyktert tillstånd, skulle sju av tio anmäla det till polisen. Bland alla respondenter var andelen emellertid ännu 20 procentenheter högre.

Uppgifterna framkommer av Trafikskyddets enkäter som gjorts av TNS Gallup år 2012 (n=1031) och 2013 (n=749).

Kuvaaja: Jos läheisesi tai hyvä tuttavasi lähtisi ajamaan autoa juopuneena, ilmoittaisitko asiasta poliisille?
Jos sinulle tuntematon henkilö lähtisi ajamaan autoa juopuneena, ilmoittaisitko asiasta poliisille?

Ge dig inte av hemåt i dåligt körskick

Var fjärde ung person skulle ge sig av hemåt som chaufför efter en festival, om de antar att de skulle blåsa under gränsen för rattfylleri. Många unga skulle även ge sig i väg bakfulla (35 %) eller efter att ha vakat ett helt dygn i sträck (28 %).

Även en liten mängd alkohol i blodet kombinerat med trötthet ökar olycksrisken. Undersökning har visat att en ölflaska man dricker efter fyra timmars nattsömn har samma effekt som hela sex flaskor öl.

Trafikskyddets trafiknykterhetskampanj Selvä juttu, som riktar sig till unga, uppmanar till positivt grupptryck. Det är en konkret sak att ta vara på kompisarna. Kampanjfigurerna Kännikala och Kännikäki kan inte klåpa, eftersom deras vänner håller efter dem.

Trafikskyddet uppmanar:

Låt inte en berusad person köra.Håll gänget samlat.Åk endast med en nykter chaufför.

Kuvaaja: Jos sinulla on/olisi henkilöauton ajokortti ja olisit kesäfestareilla kuskina ja olisi kotiinlähtöpäivä, miten seuraavat tekijät vaikuttaisivat ajamiseesi?

Trafiknykterheten har utvecklats

Det inträffade allt färre dödsfall kopplade till rattonykterhet år 2012. Enligt Statistikcentralen dig 43 personer i olyckor med rattfyllerister år 2012. I Trafikskyddets statistiköversikter under de senaste fem åren har fallen med rattfyllerister årligen varit den dubbla, det vill säga i genomsnitt 79 personer om året.

Mer information:
forskningschef Juha Valtonen tfn 020 7282 310
informatör Kaisa Hara tfn 020 7282 317

www.liikenneturva.fi/selvajuttu/

Trafikskyddet främjar säkerheten i vägtrafiken genom att påverka människornas trafikbeteende och trafikkulturen. Trafikskyddet är en centralorganisation för rikstäckande trafiksäkerhetsarbete och har 57 medlemssamfund. Genom 12 distriktsbyråer når verksamheten hela landet.