Meddelanden
Cykling
Riksomfattande

Cykling är förutom bra motion också ett billigt och miljövänligt sätt att färdas på. Enligt uppföljningar som Trafikskyddet har gjort använder 43 procent av finländarna cykelhjäm då de cyklar*. Cykelhjälmen har också blivit en del av grundutrustningen för mången aktiv cyklist.

”I synnerhet de som cyklar mycket, som exempelvis de som cyklar till och från arbetet använder cykelhjälm regelbundet. I Nyland är det faktiskt 69 % som kommer ihåg hjälmen. När man skaffar en hjälm som passar och som man gillar, är chansen större att man också använder den, tipsar Trafikskyddets planerare Lena von Knorring.

Hjälmen skyddar, när den används

Bild: En hjälm i lämplig storlek skyddar bäst.

Trafikskyddets ordnar under våren kampanj för hjälmanvändning. Använd skallen – kampanjen visar olika modeller och betonar, att en hjälm i lämplig storlek som sitter bra skyddar bäst.

”Ännu lever sinnebilden av en varm och ful potta kvar, fastän dagens utbud erbjuder massor av valmöjligheter. För många kan motiveringen att frisyren blir platt göra att man låter bli att använda hjälm fastän man annars skulle understöda hjälmanvändning”, funderar von Knorring.

I Trafikskyddets kampanj ges små tips på frisyrer som passar när man använder hjälm. Stylist Satu Arvola visar några enklare tips för dem som tänker på frisyren under cykelhjälmen.

När man skaffar hjälm är det viktigast att se till att den passar på huvudet. Hjälmen ska också vara CE-märkt. Hjälmen ska täcka pannan och hakbandet ska vara tillräckligt spänt.

Tilläggsinformation:
planerare Lena von Knorring, 020 7282 347

 

*Trafikskyddet följer årligen riksomfattande med trafikanternas använding. Läs mera om uppföljningarna 2015. (på finska).

Tagit: 
Cykelhjälm, Cykling, Cyklister