Meddelanden
Bilkörning
Riksomfattande

I en enkät på webben frågade trafikskyddet förra sommaren föräldrar vilka kriterier de hade vid valet av en bilbarnstol. De flesta (91 %) nämnde säkerhet som en av de fyra viktigaste faktorerna. Cirka hälften av alla som svarade på enkäten värdesatte att stolen var enkel att använda och att den hade klarat sig bra i olika test.

”Det känns naturligt och bra att man vill satsa på säkerhet när man transporterar barn. När man funderar på hur barn reser i bilen skulle det vara bra att komma ihåg tre punkter. För det första, att barn reser med ryggen mot färdriktningen tills de är åtminstone tre år. För det andra, att barn behöver en bilbarnstol åtminstone tills de är över 135 cm långa, det vill säga ofta till de första klasserna i grundskolan. Och för det tredje, att baksätet är den säkraste platsen för barnet i bilen”, listar Laura Loikkanen, planerare vid Trafikskyddet.

Baksätet tryggast för småttingar

När barnet växer är man ofta tvungen att flytta från ett säte till ett annat. I Trafikskyddets nya serie med fyra videor behandlas centrala synpunkter som bör beaktas när man transporterar barn i olika åldrar. En baby reser i ett babyskydd och småbarn så länge som möjligt i en bilbarnstol med ryggen mot färdriktningen. Barn i lekålder övergår i sinom tid till en bilbältesstol som utnyttjar bilens egna bilbälten. Men även barn som börjar skolan behöver säkerhetsanordningar.

”När det gäller små barn är man skärpt när det gäller att använda bilbarnstol. Men det är viktigt att komma ihåg att barn behöver en bilbarnstol även efter småbarnsåldern. Ett barn under 135 cm behöver en säkerhetsanordning och detta förutsätter även lagen – också på de kortare resorna och butiksresorna”, betonar Loikkanen.

Oberoende av ålder är bilens baksäte den tryggaste platsen för ett barn. Till exempel framsätet i en bil med säkerhetskuddar kan vid en olycka till och med vara livsfarligt för ett barn.

”När barnet konsekvent lär sig att det åker i baksätet, oberoende av bil och förare, behöver man inte före varje resa ha en diskussion om att åka i framsätet”, anser Loikkanen. 

Kontrollera stolens och bilens kompatibilitet

När du köper en bilbarnstol är det viktigt att kontrollera att stolen passar i den egna bilen. I bilens manual finns ofta flera kapitel om hur man transporterar barn. På bilbarnstolens tillverkares webbplats kan du kontrollera att modellen passar i din egen bil.

”Det enklaste sättet är att ta bilen när du ska köpa bilbarnstol. Då kan du tillsammans med försäljaren kontrollera att stolen passar i bilen och hur den monteras i bilen på rätt sätt”, tipsar Loikkanen.

Det lönar sig att ta barnet med vid stolköp. Då kan man tillsammans med försäljaren gå igenom hur bilbarnstolen justeras, från bälten till huvudstöd.

”Ett fempunktsbälte är det absolut säkraste alternativet. Då hålls barnet på plats i stolen om bilen till exempel rullar runt”, betonar Loikkanen.

Tre tips för hur du transporterar barn i bilen på ett tryggt sätt

  • Barn reser med ryggen mot färdriktningen tills de är åtminstone tre år.
  • Barn behöver en bilbarnstol åtminstone tills de är över 135 cm långa, det vill säga ofta till de första klasserna i grundskolan.
  • Baksätet är den tryggaste platsen i bilen för barn.

*Trafikskyddet frågade sommaren 2017 om hur man transporterar barn på ett säkert sätt. Enkäten fanns på en nätblankett om vilken man riktade reklam till barnens föräldrar. Sammanlagt över tusen vuxna svarade på enkäten, 90 procent av dem var kvinnor. Nio av tio som svarade transporterade barn under skolåldern med person- eller paketbil.

Tagit: 
bilbarnstol