Siirry sisältöön
Kolme lasta ylittää suojatietä varusteinaan heijastinliivi ja heijastimia.

Heijastintiirailu

Syksyn edetessä aamut ja illat hämärtyvät nopeasti. Syksy onkin oivallista aikaa heijastinten toimivuuden varmistamiseen valoisten kesäpäivien jälkeen. Varmistathan tiirailun jälkeen, että omassa takissa ja repussa on jälleen riittävästi heijastimia.

Tavoite
  • Heijastintiirailu helpottaa hahmottamaan heijastimen toimintatavan sekä merkityksen pimeässä ja hämärässä kulkijan turvallisuudelle
  • Heijastintiirailulla voidaan silmämääräisesti kokeilla, että heijastin toimii tarkoitetulla tavalla, eikä ole esimerkiksi liian kulunut
    • Mikäli epäilet heijastimen kuntoa, laatua tai toimivuutta, on varminta vaihtaa heijastin uuteen
Nämä tarvitset
  • Taskulamppu
  • Tiirailtavat heijastimet
  • Hämärä tila korostaa heijastimen merkitystä, mutta ei ole välttämätön

Toteutusohjeet

Ripusta heijastimet n. viiden metrin päähän tiirailupaikasta ja osoita riippuvia heijastimia taskulampulla. Mikäli taskulamppua pitää rinnan tai vyötärön korkeudella, heijastimet saattavat hieman välkkyä. Kun nostat taskulampun nenän eteen, heijastimet ”loistavat” aivan eritavoin. Heijastimen tarkoitus on heijastaa valoa takaisin kohti valonlähdettä. Mitä lähempänä silmiä valonlähde sijaitsee, sitä voimakkaammin silmämme näkevät takaisinheijastuksen.

Loppukeskustelu

Mikä on heijastimen oikea sijoituspaikka? Heijastimia on hyvä olla useita, eri puolilla kehoa. Heijastinta hankittaessa tulee varmistaa, että myyntipakkauksessa on CE-merkintä, EN13356- tai EN 17353:2020 -merkintä, tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot, käyttöohje ja valmistaja. Silmälle miellyttävä heijastin päätyy myös helpommin käyttöön, ja heijastimia onkin nykyään paljon erilaisia, lempiurheilujoukkueesta lähtien.

Heijastimen heijastava pinta kuluu käytössä, ja heijastin tulisikin muistaa säännöllisesti vaihtaa uuteen.

Video heijastintiirailun toteutuksesta