Siirry sisältöön

Moottoripyörä ja pysäköintiajan alkamisen ilmoittaminen

Miten toimin, jos pysäköin moottoripyörän tien viereen, jossa pysäköinti on sallittu 4h arkisin 8-20 välillä. Muuten on vapaa ja rajaton pysäköinti. Pysäköinti on maksutonta kaikkina ajankohtina kyseisellä tieosuudella.

Mietin asiaa, koska MP ei tarvitse pysäköintikiekkoa, mutta millä tavalla voi välttyä sakoilta jos jätän pyörän esim. maanantaina kahdeksi tunniksi aikavälille 8-20?

Olet oikeassa, tieliikennelain mukaan moottoripyöräilijällä ja mopoilijalla ei ole velvollisuuttaa osoittaa pysäköinnin alkamisaikaa paikassa, jossa muiden ajoneuvojen kuljettajien tulee alkamisaika voimassaoloajan puitteissa selvästi havaittavalla tavalla ilmoittaa. Mutta se tulee moottoripyöräilijän osalta muistaa, että samassa yhteydessä osoitettu kaikkia ajoneuvoja koskeva pysäköintiin liittyvä aikarajoitus koskettaa myös moottoripyöräilijää.

Millä tavoin enimmäisajan ylitystä valvotaan tai millä tavoin alkamisajan voisi täydellä varmuudella pysäköijä osoittaa, on tietysti haastavaa käytännössä eikä aukotonta alkamisajan ilmoittamistapaa liene olemassa. Jos jättää kiekon tai jonkun muun selvästi havaittavan esim. paperilapun alkamisaikamerkiksi vaikka sellaista sääntö ei vaadi, niin moottoripyörän ollessa kyseessä on aina riski joko ilkivallalle tai luonnolliselle vahingolle, että merkintä ei ole luettavissa mahdolliselle pysäköinnin valvontatilanteelle.

Käsitykseni mukaan kuitenkaan jos enimmäisaikaa ei ole ylitetty, ei pysäköintivirhemaksua voi ajoneuvon haltijalle kirjoittaa, vaikka alkamisaikaa ei olisikaan millään tavoin merkitty. Miten enimmäisajan ylitys on valvonnassa todettu, siihen on vaikea ottaa kantaa. Voi olla, että kohde on valokuvattu ja samassa yhteydessä on esillä ollut kuvauksen kellonajat jotka tuolloin riittäisivät todisteeksi enimmäisajan ylittävästä virheellisestä pysäköinnistä.

Jos kyseessä vastaavasti olisi maksullinen pysäköintipaikka, maksukuitti on todisteena hyvä säilyttää koska kuitista käy ilmi kellonajat ja mahdollisesti jopa paikkakin.