Siirry sisältöön

Pysäköintiin liittyvät ehdot

Parkkipaikalla on kiekkopysäköinti klo 8-16 ja aikarajana 4h. Pysäköinnin alkamisaika tulee ilmoittaa, jos edes osa pysäköinnistä osuu sille ajalle, kun kiekko vaaditaan. Mutta lasketaanko muuta aikaa (tässä tapauksessa klo 16-08) mukaan neljään tuntiin?

Jos siis pysäköin alueelle klo 16 ja merkitsen ajan pysäköintikiekkoon, saako auto olla parkissa klo 12 asti?  Tai jos pysäköin auton kello 14, voiko se olla kello 10 asti? Entä jos kyseessä on pysäköintikiekko, jossa ei ole eroa kello 2 ja klo 14 välillä? Mikäli auto olisi pysäköity yöllä klo 2, voiko se silloinkin olla kello 12 asti?

Koska kysymyksessäsi on monta erillistä yksityiskohtaa, lienee parasta vastata kysymystilanne kerrallaan.

Jos pysäköintipaikalla on kiekkopysäköinnistä, voimassaoloajasta ja aikarajoituksesta ilmoittavat tiedot klo 8-16 ja 4h, lasketaan aikarajoitetuksi pysäköintiajaksi ainoastaan voimassaoloaikarajan klo 8-16 välillä tapahtuva pysäköinti. Jos pysäköit ajoneuvon paikalle, jolloin rajoituksen voimassaolon päättymiseen on alle puoli tuntia, sallittu pysäköintiaika lasketaan alkavaksi silloin, kun rajoitus tulee seuraavan kerran voimaan.

Eli jos tulet paikalle klo 15.31 tai myöhemmin, voit merkitä pysäköinnin alkamisajaksi klo 16.00 ja saat samalla merkinnällä sallittua pysäköintiaikaa seuraavana aamuna klo 8-12 välille. Toki sillä ehdolla, että alkuperäinen voimassaoloaikamerkintä koskettaa arkipäiviä (mustat numerot Pysäköinti kielletty -merkin ja valkoiset numerot Pysäköintipaikka-merkin yhteydessä ilman sulkumerkkejä) ja seuraava päivä on myös arkipäivä. Mikäli seuraava päivä on lauantai tai sunnuntai, pysäköintiä ei ole rajoitettu erillisehdoilla, ellei ole muita voimassaoloajasta kertovia tietoja.

Jos pysäköit paikalle klo 14, saat pysäköidä sillä kiekkomerkinnällä klo 14-16 välisen ajan.  Lisäksi enimmäisajan rajoitus 4 h tulee uudelleen voimaan seuraavan vuorokauden puolella ja edellisen aikarajoituksen aikana käytetty aika ei vähennä pysäköintiaikaa.  Tämä tulkinta on kirjattu hallituksen esitykseen tieliikennelain korjauspaketissa HE 17/2020. Tarkoittaa käytännössä sitä, että samalla klo 14 kiekkomerkinnällä saat pysäköidä seuraavana päivänä klo 8-12 välisen ajan.

Jos kiekossa on merkintä 02 eli tarkoittaa yöaikaa klo 02, saat silläkin merkinnällä sallittua pysäköintiaikaa klo 8-12 välille, koska periaatteessa yöllä paikalle tullessa ei ole voimassa pysäköinnin alkamisajan merkitsemisvelvollisuutta. Halutessaan yöllä voisi merkitä alkamisajaksi kellonajan, jolloin rajoitus tulee seuraavan kerran voimaan eli klo 08.

Pysäköintiajan alkua ei tarvitse ilmoittaa lainkaan, jos pysäköinti tapahtuu kokonaan aikana, jolloin velvollisuus ilmoittaa alkamisaika ei ole voimassa.