Paraikaa vietetään vanhustenviikkoa teemalla ”Varaudu vanhuuteen”. Varautuminen voi monelle tarkoittaa esimerkiksi sitä, että suunnittelee etukäteen ajokortin jälkeistä elämää. Miten liikun sitten, kun oma auto ei enää ole vaihtoehto? Tähän tarpeeseen on viime vuosien aikana markkinoille tullut monenlaista laitetta, joiden kirjo saattaa kuitenkin hämmentää kuluttajaa.

Yhteiskäyttöön tarkoitetut, esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla käyttöön otettavat sähköpotkulaudat ovat tänä vuonna rantautuneet Suomeen toden teolla. Esimerkiksi Helsingissä on jo useita eri tahoja, jotka kyseistä palvelua tarjoavat. Muualla Euroopassa on kuitenkin jo raportoitu tiheään sähköpotkulautojen eri ongelmista ja jopa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Helsingissäkin on kerrottu sähköpotkulautailijoiden saamista vammoista.

Helsingin katukuvaan on ilmestynyt yhteiskäyttöön tarkoitettuja, vuokrattavia sähköpotkulautoja, joiden perusidea on toimia hieman kaupunkipyörien tapaan. Niillä ei kuitenkaan pidä lähteä heti liikenteeseen tutustumatta laitteen toimintaan – kuten ei muidenkaan kulkupelien kohdalla.

Jos ottaa käyttöönsä esimerkiksi tasapainoskootterin eli hoverboardin tai Segway-tyyppisen henkilökuljettimen, on erittäin tärkeää tiedostaa, mitkä liikennesäännöt ja rajoitukset sitä koskevat. Laitteen käyttöön on myös perehdyttävä huolella.

Kävelyä avustavilla laitteilla tarkoitetaan esimerkiksi tasapainotettuja yksi- tai useampipyöräisiä henkilökuljettimia, kuten tasapainoskoottereita sähköpotkulautoja ja muita vastaavia kevyitä sähkömoottorisia kulkuvälineitä. Kevyet, enintään 15 km/h kulkevat laitteet rinnastetaan liikennesäännöissä potkulautoihin ja rullaluistimiin, eli niihin sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä ja niiden paikka on jalankulkuväylillä. Itsestään tasapainottuvaa laitetta voi käyttää myös jalkakäytävällä, jos siellä kulkee kävelyvauhtia.

Jalankulkua avustavat tai korvaavat sähköiset liikkumisvälineet rinnastetaan liikenteessä jalankulkijoihin, mutta nopeus on sovitettava tilanteen mukaan. Laitteissa tehoa saa olla maksimissaan 1 kW ja maksiminopeus saa olla enintään 15 km/h.