Koulun aloittava lapsi on monen uuden asian äärellä, ja yksi näistä on koulumatka. Kun se on harjoiteltu kunnolla etukäteen, on ensimmäisissä koulupäivissä ainakin yksi jännityksen aihe vähemmän. Mikäli aiheeseen ei ole vielä paneuduttu, kannattaa reitin suunnittelu ja matkaan tutustuminen yhdessä aloittaa mahdollisimman pian.

Koulun aloittava lapsi on monen uuden äärellä. Kun koulumatka on harjoiteltu kunnolla etukäteen, vähenee ensimmäisistä koulupäivistä ainakin yksi jännityksen aihe. Jos koulumatkaa ei ole vielä harjoiteltu, reitin suunnittelu ja matkaan tutustuminen kannattaa aloittaa pikimmiten.

Millaista liikenneasiaa on Nikke Hakkaraisella ja Jakke Jääkarhulla Pohjois-Savon koululaisille? Tämä selviää ensi viikolla, kun Taika-Petteri lähtee kiertueelle ensi-iltaan tulevan esityksensä kanssa. Hauska ja lämminhenkinen esitys viihdyttää sekä muistuttaa lapsia tarkkaavaisuuden ja oman asennoitumisen merkityksestä liikenteessä. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan esitystä Kuopion, Iisalmen, Varkauden ja Leppävirran kouluille.

Liikenneturvan kyselyssä* pieni osa autoilijoista tunnisti oman liikennekäyttäytymisensä aiheuttamia riskejä muille liikkujille. Autoilijoista 6% tunnusti ajavansa ainakin joskus niin, että jalankulkijoiden liikenneturvallisuus vaarantuu. Moni näistä vaaratilanteista syntyy jalankulkijan ylittäessä suojatietä. Viime vuonna suojatieonnettomuuksissa menehtyi 9 ja loukkaantui 256 ihmistä.

PokémonGo-peli saa lapset ja nuoret liikkumaan, ja houkutus narrata pokémoneja myös liikenteessä voi olla suuri. Syksy näyttää, kuinka paljon pokémoneja metsästetään myös koulumatkoilla. Kun puhelimella tekstataan, snäpätään, puhutaan tai etsitään pokémoneja, tarkkaavaisuus ja keskittyminen ympärillä olevaan liikenteeseen häiriintyy. Liikennekasvatuksen yhteistyöverkosto on yhdessä asiantuntijaopettajien kanssa suunnitellut tarkkaamattomuusteemaan liittyviä toimintavinkkejä oppitunneilla käytettäväksi.

Liikenneturvallisuusviikon tavoitteena on innostaa opettajia, oppilaita ja opiskelijoita huoltajineen kaikilla kouluasteilla ottamaan syksyn teemaviikon aikana liikenneturvallisuusasiat tehokäsittelyyn. Myös yhteistyö koulun ja kodin sekä muiden lasten ja nuorten arjessa lähellä toimivien aikuisten välillä korostuu.

Alla on malliviesti, jolla opettaja voi kertoa koululaisten vanhemmille koulumatkan vaaranpaikkakartoituksen tekemisestä. Viesti vanhemmille Hei, Toteutamme koulussa ryhmätyönä oppilaiden koulumatkan vaaranpaikkakartoituksen, johon käytämme apuna Liikenneturvan vaaranpaikka.fi-sivuston työkalua. Toivon teidän keskustelevan lapsenne kanssa hänen koulumatkastaan ja lisäämään vaaranpaikka.fi-sovellukseen yhdessä hänen vaaralliseksi kokemansa paikat.

Liikennekasvatus Liikennekasvatuksessa on keskeistä paikallisuus, toiminnallisuus, tavoitteellisuus, ongelmanratkaisu, jatkuvuus ja yhteistyö kotien kanssa. Tuloksellisinta liikennekasvatus on silloin, kun sitä toteutetaan yhteistyössä koko ympäröivän yhteisön kanssa. Opetuksen suunnittelussa otetaan huomioon oman paikkakunnan olosuhteet sekä omaan ympäristöön liittyvät ajankohtaiset asiat.

Nuorten vakaviin liikenneonnettomuuksiin liittyy usein kova vauhti, alkoholi ja turvavyön käytön laiminlyönti. Liikennesääntöjen tuntemuksen rinnalla nuoret tarvitsevat yhä enemmän valmiuksia sosiaalisten tilanteiden ja todellisten riskien hallintaan.

Yläkouluikäiset ovat alttiita kaveripiirin vaikutukselle myös liikenteessä ja joukkoon kuuluakseen saattavat tehdä asioita, joita eivät normaalisti tekisi. Tämä näkyy lisääntyneenä riskinottona ja omien taitojen yliarviointina. Koska riski itselle tapahtuvasta onnettomuudesta koetaan vähäiseksi, voi etenkin yläkouluiässä kypärä ja turvavyö jäädä käyttämättä.

Sivut