Jyväskylässä Valmet Rautpohjan turvallisuushenkilöstö, Liikenneturva ja poliisi ovat heijastinpäivänä, torstaina 1.10. klo 7–9 Valmet Rautpohjassa työmatkaliikenteen turvallisuustapahtumassa, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti pimeällä näkymiseen ja turvallisiin tienylityksiin. Aamun työmatkaa tekeville Valmet jakaa heijastimia turvaamaan syksyn liikkumista. Paikalla on myös Sisä-Suomen poliisilaitoksen polkupyöräpoliisipartio.

Liikenneturvan seurantojen* mukaan lähes joka toinen jalankulkija varustautui heijastimin pimeällä taajamassa liikkuessaan. Parannettavaa siis on. Pimeiden maantietaipaleiden lisäksi heijastin moninkertaistaa erottuvuuden myös taajamissa. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista lähes joka kymmenes koki, ettei heijastimesta ole hyötyä valaistulla alueella.

Valtakunnallista heijastinpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Liikenneturvan lanseeraama päivä on startti syksyn heijastinkauteen. Heijastinpäivä viestii siitä, että viimeistään nyt on aika kaivaa heijastimet esiin. Teemapäiviä ja tempauksia tarvitaan myös liikenneturvallisuustyössä, koska unohtaminen on inhimillistä. Oikea-aikainen muistutus kannustaa tekemään turvallisia valintoja. 

Suomen syksy ja talvi ovat pimeää aikaa. Vanha ja verraton apu oman näkymisen parantamiseen on heijastin, joka kehitettiin Suomessa jo 1950-luvulla. Tällä vuosituhannella sitä käyttää Liikenneturvan tarkkailujen mukaan jo joka toinen suomalainen.

Heijastin auttaa näkymään liikenteessä: heijastimellinen erottuu jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kävelevä. Liikenneturvan seurantojen mukaan joka toinen suomalainen liikkuu kuitenkin pimeän aikaan ilman heijastinta. Heijastinpäivän 1.10. yhteydessä järjestettävillä tempauksilla Liikenneturva haluaakin kiinnittää huomiota pimeän ajan näkyvyyteen ja heijastimen käyttöön.

Pimenevät illat ja aamut vaikeuttavat kävelijöiden ja pyöräilijöiden havaitsemista liikenteessä - myös valaistuissa taajamissa, sillä katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Myös sateella, sumussa ja hämärässä on tärkeää nähdä ja näkyä kunnolla. Heijastimellinen kävelijä näkyy jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kulkeva.

Liikenneturva testasi viime syksyn pimeillä keleillä, miten heijastimella varustettu ja ilman heijastinta kulkeva kävelijä näkyy kauko- ja lähivaloilla valaisemattomalla alueella. Lähivaloilla heijastimen kanssa kulkeva havaittiin noin seitsemän kertaa niin kaukaa kuin pimeänä liikkuva.

Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin valolähteelle. Käyttö ja pesu kuitenkin kuluttavat ja naarmuttavat heijastimia heikentäen niiden tehoa. Jos heijastimesi osoittautuu huonoksi, sinulla on mahdollisuus saada uusi toimiva heijastin tilalle. Jos sinulle on kertynyt kaappeihin ylimääräisiä heijastimia, voit lahjoittaa ne eteenpäin jaettavaksi.

Tapahtuma alkaa Lanun aukiolta kello 17.00. Liikenneturva testaa illan aikana heijastimia, yhteistyötahojen partiot jalkautuvat jakamaan heijastimia illan kulkijoille ja poliisipartio tarkkailee samalla erityisesti suojateitä. Autoliitto, Royal Cycling team, Päijät-Hämeen Pelastuslaitos sekä Lahden kaupunki ovat yhteistyössä mukana tapahtumassa. Tempaus päättyy kello 18.30.

Tapahtuma alkaa Lappeenrannassa Simolantien ja Ratakadun risteyksessä kello 7.30 alkaen ja kestää noin tunnin. Tapahtumassa yhteistyötahojen partiot jalkautuvat jakamaan aamun kulkijoille heijastimia ja poliisipartio tarkkailee samalla aamuliikennettä.

Sivut