Webinaari opettajille

  Lasten ja nuorten älylaitteiden käyttö herättää keskustelua ja huolta niin koulun arjessa kuin liikennekasvatuksenkin yhteydessä. Liikenneturvan tuoreessa kyselyssä opettajille tarkkaamattomuus ja matkapuhelimen käyttö liikenteessä oli yksi tärkeimmiksi koetuista liikennekasvatuksen teemoista. Opettajille sekä muille lasten ja nuorten parissa työskenteleville suunnatussa webinaarissa tarjotaan taustatietoa lasten ja nuorten digiarjen ymmärtämiseksi. Lisäksi lisätään ymmärrystä siitä, miten puhelimen käyttö liikenteessä vaikuttaa kykyyn tehdä havaintoja ja liikkua turvallisesti.  Webinaarissa annetaan myös käytännön vinkkejä menetelmistä, joiden avulla tarkkaamattomuutta voidaan eri-ikäisten oppilaiden kanssa käsitellä luokassa.

  Katso webinaaritallenne täältä

  WEBINAARIN OHJELMA

  00:00:00
  Johdanto: Oppilaiden digiarjen ymmärtäminen tärkeää kaikille (liikenne)kasvattajille
  Eeva-Liisa Markkanen, suunnittelija, Liikenneturva

  00:06:28   
  ”No oon ollu aika paljon kännykällä”
  Miksi puhelimet kiinnostavat lapsia ja nuoria?
  Noora Järvi, mediakasvatuksen suunnittelija, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

  Lasten ja nuorten älylaitteiden käyttö huolettaa kasvattajia. Myös lapset ja nuoret itse tasapainoilevat digitaalisen hyvinvoinnin kanssa. Toisaalta nuorten mediaympäristö tuo paljon myönteisiä asioita nuorten arkeen tarjoamalla mm. mahdollisuuksia luoda ja ylläpitää sosiaalisia suhteita sekä ilmaista itseään. Puheenvuorossa luodaan yleiskuvaa nuorten media-arkeen ja tuodaan tuoreiden kyselytulosten avulla nuorten omaa ääntä ja kokemuksia esiin älylaitteiden käyttöön ja hyvinvointiin liittyvään keskusteluun.

  00:26:34
  Tarkkaamattomuus liikenteessä
  Ida Maasalo, suunnittelija, Liikenneturva; väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto

  Lapset ja nuoret ovat liikenteessä monen uuden äärellä. Kyky hahmottaa liikennetilanteita ja arvioida mahdollisia riskejä on vielä kehittymässä. Erityisesti risteystilanteet ja tienylitykset voivat olla hankalia. Jos tähän vielä lisätään viestittelyn tai pelin pelaamisen tuoma ylimääräinen kuorma, havainnointi kärsii. Koululainen ei välttämättä osaa ajatella tarkkaamattomuuden vaikutuksia turvallisuuteen. Puheenvuorossa kognitiotieteilijä Ida Maasalo avaa miksi tarkkaamattomuus liikenteessä on ongelma erityisesti lasten ja nuorten kohdalla.

  00:49:05
  Työkaluja kasvattajalle
  Eeva-Liisa Markkanen, suunnittelija, Liikenneturva

  Aikuisilla on tärkeä rooli tukea lapsia ja nuoria älylaitteiden tasapainoisessa käytössä. Osana muuta liikennekasvatusta oppilaiden kanssa on hyvä keskustella kännykän käytöstä liikenteessä ja luoda yhdessä toimintaohjeita siihen, miten liikenteessä toimitaan turvallisesti. Liikennekäyttäytymisestä keskustelu on myös hyvä väylä ottaa oppilaiden kanssa älylaitteiden käyttö puheeksi sekä ohjata arvioimaan omaa mediankäyttöä ja hyvinvointia arjessa. Puheenvuorossa esitellään konkreettisia toiminnallisia harjoituksia, joiden avulla aihetta voidaan käsitellä luokassa eri-ikäisten oppilaiden kanssa.  

  01:02:01
  Webinaari päättyy

      
  .

  Aihepiirit: