Tervetuloa käyttämään Liikenneturvan sähköistä Vaaranpaikka.fi- työkalua

www.vaaranpaikka.fi -työkalun avulla oppilaasi voivat merkitä karttaan koulumatkasi varrella olevat paikat, jotka he kokevat jollain tavoin vaarallisiksi tai haastaviksi. Vaaranpaikka voi olla vaikka tie, jolla autot ajavat liian suurta nopeutta tai vaarallinen tienylitys.

Lyhyesti:

Tilaa salasana osoitteesta vaaranpaikka [at] liikenneturva.fi ja kirjaudu sähköiseen vaaranpaikkakartoitukseen opettajana.

Lisää oma koulusi ja/tai luokkasi.

Ohjeista oppilaat syöttämään vaaranpaikat kartalle. Muistuta tallentamisen tärkeydestä, jokaisen merkityn vaaranpaikan jälkeen. Jos paikkaa ei tallenna heti sen syöttämisen jälkeen, se katoaa.

Tutustu oppilaiden havaintoihin opettaja-näkymässä ja purkakaa havainnot yhdessä.

Opettaja-näkymän salasana

Voidaksesi käyttää työkalua opettajana, tarvitset salasanan. Salasanan saat lähettämällä viestin Vaaranpaikka osoitteeseen vaaranpaikka [at] liikenneturva.fi. Tämän jälkeen voit kirjautua sivulle opettajana.  Opettajana voit lisätä sovellukseen oman koulun, koululuokkia, saada koonnin oman luokkasi oppilaiden vaaranpaikkahavainnoista ja muokata niitä. Lisäksi voit esittää kartalta vaaranpaikkoja esimerkiksi dokumenttikameran tai videotykin avulla.

Oppilaat eivät tarvitse merkitäkseen vaaranpaikkoja salasanaa. He kirjoittavat oman nimensä, valitsevat koululuokkansa ja lisäävät tämän jälkeen vaaranpaikkoja kartalle hiiren oikealla nuolinäppäimellä. Oppilaita pyydetään kertomaan paikan nimen (voi olla osoitekin) lisäksi kulkumuoto (kävellen, henkilöautolla, pyörällä), se, miksi paikka on vaarallinen ja millä tavoin tilanteessa tulisi toimia turvallisesti. Lopuksi oppilas kirjautuu ulos. Oppilas ei pääse palaamaan muokkaamaan kerran syötettyjä tietoja, vaan vain opettaja voi muokata niitä. Toteutustapa, jolla oppilaat lisäävät omat vaaranpaikkansa sovellukseen, on täysin opettajan päätettävissä. Se voidaan tehdä ohjatusti oppitunnilla tai antaa vaikkapa tehtäväksi kotona vanhempien kanssa. Liikenneturva on laatinut kirjeen oppilaiden vanhemmille lähetettäväksi.

Kirjautuminen ja käytön aloittaminen

Kun olet opettajana saanut salasanan ja päässyt kirjautumaan ohjelmaan, voit etsiä kartalta oman koulusi joko

  • etsimällä koulun kartalta
  • antamalla luvan käyttää sijaintitietojasi, jolloin kartta rajautuu sille alueelle, jolla olet tai
  • avaamalla kartan oikeasta yläkulmasta koulujen valikon (kolme päällekkäistä viivaa)
  • tai voit luoda uuden koulun etsimällä kartalta oikean kohdan ja painamalla oikean puoleisella hiirinäppäimellä.

Uuden koulun ja luokan luominen

Etsi koulusi sijainti kartalla ja paina oikeanpuolesta hiirinäppäintä. Kartalle ilmestyy punainen koulurakennuksen kuva. Jos haluat siirtää koulua, voit raahata sen kartalla sopivaan kohtaan. Kun painat kuvaa, pääset syöttämään koulun tietoja. Syötä koulun nimi, kuvaus (esimerkiksi luokka-asteet, verkkosivun osoite tai muuta tietoa kuten koulun järjestelmään syöttäjän nimi salasanan saamisen helpottamiseksi) ja valitse koululle salasana. Salasanan on hyvä olla jotakin koulun kannalta ilmeistä, esimerkiksi perustamisvuosi tai rehtorin nimi. Jos salasana unohtuu, uuden voit pyytää osoitteesta liikenneturva [at] liikenneturva.fi tai vaaranpaikka [at] liikenneturva.fi.

HUOM! Luokkia voi lisätä vasta, kun koulu on tallennettu. Koulun tietoja voi myöhemmin muuttaa koulun kuvakkeesta ja kynän kuvasta painamalla.

Kun olet tallentanut koulun, avaa koulu kuvakkeesta. Näet kuvauksen ja luokat. Valitse haluamasi luokka tai luo uusi luokka kynäpainikkeella. Luo uusi luokka kirjoittamalla luokallesi nimi (esimerkiksi 3A 2014) ja paina oikealla olevaa ylöspäin nuolinäppäintä. Luokka siirtyy luokat-valikkoon. Paina lopuksi Tallenna. Kirjaudu sovelluksesta ulos ylhäällä näkyvästä punaisesta kuvakkeesta.

Vaaranpaikkojen paikallistaminen ja esittäminen

Kun olet kirjautunut opettajana kouluun ja oppilaasi ovat tämän jälkeen merkinneet omat vaaranpaikkansa kartalle, voit opettaja näkymässä tutkailla koulumatkojen vaaranpaikkoja. Paikkoja voi seurata sekä kartalta että tekstimuotoisena tulosteena. Näet kunkin luokan vaaranpaikat avaamalla kartan oikeasta reunasta nuolen. Näkyviin tulevat koulut. Etsi oma koulusi ja paina sen kuvakkeesta. Näkyviin tulevat luokat. Paina luokka auki. Tämän jälkeen näet luokkasi merkitsemät vaaranpaikat ja pääset selaamaan niitä. Kartta keskittyy automaattisesti oppilaan merkitsemään vaaranpaikkaan kun klikkaat siitä. Jos haluat työskennellä toisen koulun luokilla, kirjaudu ulos koulusta painamalla kartalla koulusi kuvaketta, jossa nuoli. Koulu muuttuu jälleen taloksi ja voit kirjautua toiseen kouluun ja nähdä muut koulut kartalla.

Opettajana voit muokata oppilaan lisäämiä tietoja vaaranpaikasta.

HUOM! Oppilas ei voi muokata paikan tietoja kerran ne lisättyään. Valitsemalla vaaranpaikan kartalla näet siitä syötetyt tiedot. Tietoja voi muokata painamalla kynän kuvasta, muokkaamalla tietoja ja tallentamalla tämän jälkeen. Poistumaan pääset vasemmalle osoittavasta nuolesta. Paikan voi poistaa painamalla roskakorin kuvasta.

  • Oikeasta yläreunasta pääset kirjautumaan ulos opettaja-näkymästä.
  • Työkalussa on ?-merkki, jota klikkaamalla saat lisäohjeita.
  • + ja – näppäimillä voit lähentää ja loitontaa karttaa.
  • Tulostinpaperin kuvasta voit tulostaa oppilaidesi vaaranpaikkojen kuvaukset tekstimuodossa.
  • Liikenneturvan logosta pääset Liikenneturvan verkkosivuille lukemaan lisää liikennekasvatuksesta.

Muistuta oppilaita, että jokainen vaaranpaikka pitää tallentaa erikseen ja jos paikkaa ei tallenna heti merkittyään paikan, vaaran liikenteessä sekä kulkuehdotuksen, se katoaa. Suosittelemme opettajaa tutustumaan myös oppilasnäkymään ennen sähköisen vaaranpaikkakartoituksen tekemistä.

Kiitos Liikenneturvan vaaranpaikka.fi- sovelluksen käytöstä. Kehitämme sovellusta jatkuvasti, joten arvostamme mielipidettäsi. Lähetä palautetta osoitteeseen liikenneturva [at] liikenneturva.fi tai täytä palautelomake