Suunnittele ja harjoittele turvallinen koulumatka 

Turvallisin koulureitti ei aina ole lyhin. Suunnittele lapsesi koulureitti niin, että siinä on mahdollisimman vähän tienylityksiä. Suojatie on ensisijainen paikka tien ylitystä varten. Jos suojatie puuttuu, valitse sellainen ylityskohta, josta näkee hyvin tien molempiin suuntiin ja jossa autoilijat näkevät lapsen.  

Koulureitti kannattaa kulkea yhdessä lapsen kanssa useamman kerran ennen koulun alkua. Näin huomaat, mitä tilanteita lapsi ei vielä hallitse. Valmenna lasta itsenäiseen liikkumiseen kysymällä, miten hän toimisi erilaisissa tilanteissa tai paikoissa. Neuvo lasta ennen tien ylitystä aina pysähtymään, katsomaan molempiin suuntiin ja kuuntelemaan. Lapselle tulisi jäädä mieleen turvallisimmat tavat toimia reitin varrella olevissa tilanteissa. 

Koulumatkan sujumisesta kannattaa kysellä lapselta pitkin kouluvuotta, myös jo varttuneemmilta koululaisilta – se on tärkeä välittämisen merkki.  

Koulumatka omin voimin 

Harkitse, onko lapsen kyydittäminen kouluun välttämätöntä. Koulutehtäviin keskittyminen on helpompaa, kun koulumatka suoritetaan omin voimin ulkoillen. Vaikka koulumatka olisi pitkä ja suurin osa siitä taittuisikin autokyydillä, voisi lapsen antaa kävellä esimerkiksi viimeinen kilometri koululle. Silloin hän pääsee nauttimaan ulkoilun hyödyistä eikä koulun ympäristö ruuhkaudu autoliikenteestä. 

Autokyydin sijasta kannattaa kokeilla kävelevää koulubussia, jossa pieni ryhmä vaikkapa naapuruston lapsia kulkee yhdessä kouluun aikuisen kanssa.  

Autolla matkustettaessa varmista, että lapsi on kiinnitetty vöihin oikein. Alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä asianmukaista turvaistuinta. Jos lapsesi käyttää koulukuljetusta, neuvo häntä odottamaan ajoneuvon poistumista pysäkiltä ennen tien ylitystä. 

Ennen koulumatkapyöräilyn aloittamista lapsen tulisi osata kulkea reitti turvallisesti kävellen ja pystyä hallitsemaan pyörä. Vanhemman vastuulla on arvioida, milloin lapsi on valmis pyöräilemään itsenäisesti kouluun. 

Sovi kännykkäsäännöt liikenteeseen 

Kännykän käyttäminen vie helposti huomion pois liikenteestä. Sovi lapsen kanssa kännykän käytön suhteen selkeät säännöt liikenteeseen. Sopikaa, että liikenteessä kännykän käytön ajaksi pysähdytään. Myös puhelimeen puhuminen häiritsee liikenteen seuraamista. Pyri siihen, ettet itse tavoittele lastasi koulumatkan aikana.  

Muista turvavälineet ja toimi itse esimerkkinä 

Varmista, että lapsesi käyttää asianmukaisia turvavälineitä. Heijastin on tarpeen pimeän aikaan myös valaistuilla teillä. Jos lapsesi pyöräilee kouluun, varmista, että kypärä on aina päässä. 

Lapsi oppii aikuisen esimerkistä. Käyttäydy siis itse esimerkillisesti liikenteessä ja toimi kuten opetat. Muista myös itse käyttää turvavarusteita, kuten pyöräillessä kypärää ja syksyn pimeiden saavuttua heijastinta. 

Katso animaatiosta vinkit koulumatkan harjoitteluun: