Seepransuojelu
Perusopetukseen soveltuva harjoitus, jonka tavoitteena on muistuttaa hauskalla tavalla turvallisesta tien ylittämisestä ja liikenteen vuorovaikutustaidoista.
Perusopetukseen soveltuva harjoitus, jonka tavoitteena on muistuttaa hauskalla tavalla turvallisesta tien ylittämisestä ja liikenteen vuorovaikutustaidoista.
Turvalliseen kävelyyn ja pyöräilyyn kannustava tehtävä, jonka tavoitteena on hauskalla tavalla muistuttaa turvallisesta tien ylittämisestä, liikenteen vuorovaikutustaidoista sekä kannustaa oppilaita tarkastelemaan omaa lähiympäristöä turvallisen liikkumisen näkökulmasta.
Tehtävässä kuvataan erilaisia seeproja (=suojateitä) niiden luontaisessa elinympäristössä. Tavoitteena on kohdata seepra sen vaatimalla tavalla ja kesyttää se. Oppilaita ohjataan kiinnittämään huomiota lähiympäristön liikenneturvallisuuteen erilaisten ”seepransuojeluun” liittyvien kysymysten avulla, kuten miksi seeproja tarvitaan, minkälaisia seeproja on olemassa ja mitä seepra tarvitsee selviytyäkseen. Oppilaille voi myös antaa haasteen taltioida mahdollisimman monta erilaista seepraa omasta lähiympäristöstä jollakin digivälineellä.
Johdattele oppilaat aiheeseen kertomalla, että nyt on syytä aloittaa seeprojensuojeluohjelma ja lähettää seepralähettiläät liikkeelle koulun lähistölle, sillä on esiintynyt huolta, että seeproja ei aina huomioida riittävästi tai kohdella hyvin. Oppilaille ei tarvitse heti tuoda esiin, että kyse on suojateistä, vaan oppilaiden kannattaa antaa itse oivaltaa teema tehtävän edetessä.
Vinkki! Oppilaskunnan hallitus kannattaa ottaa mukaan ideoimaan, miten seeprojensuojeluohjelma voisi omassa koulussanne toteutua.
Kun kaikki ovat oivaltaneet, mistä seeprojensuojelussa on kyse, laita oppilaat pienryhmissä pohtimaan lähiympäristössä sijaitsevia seeproja sekä yleisemminkin sitä, minkälaisia erilaisia seeproja on olemassa. Pienryhmät voivat koostaa omat kuvauksensa erilaisista seeproista ja niiden elinympäristöistä power point -esitykseen tai suurelle kartongille. Apuna voi käyttää seuraavia kysymyksiä:
Lopuksi käydään yhteisesti keskustelua siitä, mitä seeprojen havainnointi opetti kävelyn ja pyöräilyn turvallisuudesta. Miettikää yhdessä, miten suojatien läheisyydessä tulee toimia ja mitä tietä ylitettäessä tulee huomioida.
Käykää yhdessä läpi ainakin seuraavat asiat:
Taustatietoa lasten liikenneturvallisuustilanteesta löytyy Liikenneturvan tilastokoosteesta.