Liikenneturvallisuusviikon tavoitteena on innostaa opettajia, oppilaita ja opiskelijoita huoltajineen kaikilla kouluasteilla ottamaan syksyn teemaviikon aikana liikenneturvallisuusasiat tehokäsittelyyn. Myös yhteistyö koulun ja kodin sekä muiden lasten ja nuorten arjessa lähellä toimivien aikuisten välillä korostuu.

Tarkkaamattomuus

Matkapuhelimien käyttö ja tarkkaamattomuus on yhä yleisempi ilmiö liikenteessä. Nuoret käyttävät matkapuhelimien viestintäpalveluja ajon aikana mopon, mopoauton, moottoripyörän tai auton kuljettajana. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista nuorista lähes puolet oli ajaessaan lukenut tekstiviestejä tai pikaviestejä, tytöt poikia useammin.

Matkapuhelimeen puhuminen ilman handsfree-laitetta oli yllättäen tekstiviestien lukemista harvinaisempaa. Älypuhelimen monipuoliset palvelut ja ympärivuorokautinen käyttö on johtanut siihen, että puhelimen monia toimintoja käytetään myös liikkuessa. Käyttötapoja ovat esimerkiksi musiikin kuuntelu, pikaviestintä ja sosiaalinen media.

Toimintavinkit

Liikennekasvatuksen yhteistyöverkosto on yhdessä asiantuntijaopettajien kanssa suunnitellut tarkkaamattomuusteemaan liittyviä toimintavinkkejä käytettäväksi oppitunneilla. Tutustu materiaaleihin ja valitse omalle oppitunnillesi sopiva toimintavinkki.